Heineken gebruikt de Olympische Spelen al sinds Amsterdam 1928 voor zijn marketing
Tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam trok Heineken de aandacht met een enorme reclamestunt op een hoogte van vier kilometer. Al negentig jaar gebruikt dit bierbedrijf zo het sportevenement voor zijn marketing.
Het Holland Heineken Huis is het centrum van de Nederlandse aanwezigheid tijdens de Olympische Spelen, ook weer in de afgelopen weken tijdens de Winterspelen. De eerste keer dat zo’n concept werd toegepast, waarbij supporters uit een land op een eigen plek in de nabijheid van het Olympisch Stadion kunnen feesten en huldigen, was al in 1928 in Amsterdam. Achter het Rijksmuseum werd de Casa Olympica geopend, speciaal voor de Spaanstalige deelnemers uit Europa en Zuid-Amerika.
Het was opgezet door de Amsterdammer Constant Boissevain en zijn echtgenote om de Spaanstaligen een goede plek aan te bieden in Nederland, een land waarvan ze de taal niet machtig waren. Dat was gebeurd in opdracht van de organisatoren van de Spelen – ook om de banden tussen Nederland en de Spaanstalige landen aan te halen.
De Nieuwe Rotterdamsche Courant vond het er goed toeven: ‘De lokaliteit zelf is met grooten smaak en zin voor comfort door de goede zorgen van den heer Nap de la Mar in een zeer aantrekkelijke club herschapen, waar de bezoekers vinden een lees- en schrijfkamer, een conversatiezaal, een bar, een goed restaurant, een dansvloer; en waar het comité tevens ook aan de vertegenwoordigers van anders nationaliteiten gastvrijheid hoopt te verleenen.’
Net als in het Holland Heineken Huis van nu werden er kampioenen onthaald, zoals het voetbalteam van Uruguay dat in Amsterdam de olympische titel won. ‘Daar is de Uruguaysche kampioensploeg gehuldigd’, aldus het tijdschrift De Revue der Sporten, ‘de spelers ontvingen elk een herinneringsgeschenk, de volksliederen weerklonken en lang nog bleef men, bij zang en dans, bijeen in het clubgebouw en op het terras.’
Heineken in de hoogte
Misschien werd er wel Heineken geschonken in het Casa Olympica, want dat was wel het bier van de Spelen van 1928. Er was geen Holland Heineken Huis, maar het bedrijf trok wel degelijk de aandacht met enkele spectaculaire stunts. Zo stond in de dagbladen een reeks van advertenties. ‘Op een hoogte van 4000 Meter, dus 100x den Marathontoren van ons Olympisch Stadion, bracht de koene Engelsche vlieger Bramson zijn opdracht van de HEINEKEN’S BIERBROUWERIJ MIJ. ten uitvoer. Cirkelend, duikelend en weer vallend vormde Bramsom letter na letter Heineken’s Bier hoog boven alles verheven in de blauwe lucht geschreven.’
Deze reclamestunt was op verschillende plekken in Nederland. Een medewerker van de Provinciale Noord-Brabantsche en ’s Hertogenbossche Courant had het eind juni namelijk ook met eigen ogen gezien: “Het was een frappant gezicht de reclame van rook, die geruimen tijd goed zichtbaar bleef, langzaam te zien wegdrijven. Eerst trok het vliegtuig de letters Bier, daarna steeg het tot bijna onzichtbare hoogte om boven dit woord de letters Heinekens uit te stooten. Met een bewonderenswaardige zekerheid gebeurde dit.”
Begin september werd de stunt herhaald in de regio Eindhoven, zo meldde het stedelijke dagblad. “Omstreeks 6 uur cirkelde hoog boven onze stad een tweedekker, die op een gegeven moment een lange gaspluim tegen de blauwe lucht uitblies, waaruit zich weldra duidelijk leesbare letters en woorden ontwikkelden.” Duizenden mensen keken vanaf de grond ademloos toe. “Een zeldzaam pakkende reclame”, zoals de krant opmerkte.
Heineken in de lucht of Heineken in een eigen huis: topsport en alcohol werken al negentig jaar intensief met elkaar samen.