NieuwOlympische Spelen

Het eerste internationale sportevenement na de Eerste Wereldoorlog was in 1919 in Parijs

De Olympische Spelen bestaan 125 jaar – het onderwerp van de expositie Olympia aan Zee in Den Haag. In samenwerking met Europeana vertel ik tientallen verhalen, met gebruik van internationaal archiefmateriaal. In deel 23 de Inter-Allied Games van 1919, een soort van militaire Olympische Spelen.

Het stadion van de Inter-Allied Games in 1919, foto via Wikicommons

Europa lag in puin na de Eerste Wereldoorlog. De onderlinge haat tussen de verschillende kampen was nog lang niet verdwenen. En dan waren er ook nog heel veel sporters dood. Geen goed moment voor sportverbroedering dus.

Toch was er in de zomer van 1919 een internationaal sportevenement. In het Pershing Stadion in Parijs waren namelijk de Inter-Allied Games met soldaten uit de landen die de oorlog hadden gewonnen, een soort Olympische Spelen voor soldaten. Het stadion was vernoemd naar de Amerikaanse generaal Pershing.

Door de Inter-Allied Games moesten de soldaten van de verschillende landen elkaar leren kennen onder vreedzame omstandigheden. Zo werd de basis gelegd van het naoorlogse herstel. Nederland was hier niet bij, omdat het niet had meegedaan aan de oorlog. Daarom is dit evenement hier ook onbekend. 

Generaal Pershing, afbeelding via Wikicommons

Er stonden enkele typisch Amerikaanse sporten op het programma, zoals American football en basketbal. Die waren toen in Europa nog onbekend. Bij basketbal waren er daarom maar drie deelnemende landen: de Verenigde Staten, Frankrijk en Italië. De Amerikanen walsten over hun tegenstanders heen. Genadeloos, want de Fransen werden met 93-8 verslagen.

Afbeelding via Wikicommons

Veel Amerikaanse deelnemers deden een jaar later weer mee aan de Olympische Spelen in Antwerpen. Zwemmer Norman Ross bijvoorbeeld won vijf keer goud op de Inter-Allied Games. Een jaar was hij drievoudig olympisch kampioen. Daarna werd hij een bekende radiomaker in zijn land.

Afbeelding via Wikicommons

Ook in de collectie van Europeana zit nog materiaal van dit eerste internationale sportevenement na de Eerste Wereldoorlog. Dit is een deelnemersmedaille, die elke sporter mee mocht nemen als aandenken. Dit object wordt nu bewaard in Tsjechië. Het is zeldzaam en daarom geliefd onder verzamelaars.

Afbeelding van het Národní Muzeum via Europeana

Met dit militaire evenement begon dus het herstel van de internationale sport na de Eerste Wereldoorlog. Dat ging wel heel moeizaam, want de verliezende landen werden nog lang geweerd van de sportvelden. Op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen mocht Duitsland daarom niet meedoen, vooral omdat zij in de oorlog gastland België hadden verwoest. Pas in 1928 deden de Duitsers weer mee aan de Olympische Spelen.

Afbeelding van Sportimonium via Europeana

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.