Het vluchtelingenteam in 2016 in Rio de Janeiro
NieuwOlympische Spelen

Het idee van een olympisch vluchtelingenteam is al honderd jaar oud

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de namen bekendgemaakt van het team van vluchtelingen op de Olympische Spelen in Tokio. Dit idee is al heel oud, want de Russische prins Ouroussof kwam in 1923 als eerste met zo’n voorstel.

Het vluchtelingenteam in 2016 in Rio de Janeiro

Het vluchtelingenteam van 2016. Foto via Wikipedia 

Op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro kwam voor de eerste keer een vluchtelingenteam in actie. Het IOC wilde hiermee de aandacht vestigen op een groot maatschappelijk probleem. Het gaat dus ook in Tokio weer gebeuren.

Honderd jaar geleden werd hier ook al over gesproken. Prins Ouroussof nam in 1910 namens Rusland plaats in het IOC en bleef tot aan zijn dood in 1933 in functie. In 1917 werd hij zelf vluchteling, omdat de communisten de macht grepen in zijn land. Dat bracht hem op het idee voor een speciaal vluchtelingenteam op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs, bestaande uit Sovjet-sporters en Russische vluchtelingen. Het IOC zag er niets in, omdat het zich niet wilde mengen in deze revolutie met de daaropvolgende burgeroorlog. Een tweede poging van Ouroussof in 1929 mislukte opnieuw.

Helsinki 1952

Ook in aanloop naar de Olympische Spelen van 1952 was er een idee voor een vluchtelingenteam. Het IOC kreeg dit verzoek van The Union of Free Eastern European Sportsmen (UFEES) om hierin gevluchte sporters op te nemen uit de communistische landen in Oost-Europa. Dat waren niet zo maar wat sporters, want vóór hun vlucht hadden ze zestien olympische titels en twintig wereldkampioenschappen gewonnen.

Het IOC wilde opnieuw zijn vingers niet branden, omdat dit politiek zeer gevoelig lag. De Sovjet-Unie en haar communistische bondgenoten wilden er namelijk helemaal niets van weten. Later bleek trouwens dat de UFEES in het geheim werd gefinancierd door de CIA. Het voorstel voor een vluchtelingenteam was vooral bedoeld om de Sovjet-Unie te treiteren.

En dat is meteen het verschil met dat geheime plan van de CIA en het vluchtelingenteam van nu: er zit inmiddels geen geheime politieke agenda meer achter. Goed dat het eindelijk kan.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.