Het idee van een olympisch vluchtelingenteam kwam in 1924 van de Russische prins Ouroussoff
Het Internationaal Olympisch Comité heeft de namen bekendgemaakt van het team van vluchtelingen op de Olympische Spelen in Parijs. Dit idee is precies honderd jaar oud, want de Russische prins Ouroussof had zoiets ook al bedacht – in dit geval voor de Spelen in Parijs van 1924.
Prins Ouroussoff
Op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro kwam voor de eerste keer een vluchtelingenteam in actie. Het IOC wilde hiermee de aandacht vestigen op een groot maatschappelijk probleem. Het gaat dus ook in Parijs weer gebeuren.
Precies honderd jaar geleden werd hier ook al over gesproken. Prins Léon Vladimirovich Ouroussof nam in 1910 namens Rusland plaats in het IOC en bleef tot aan zijn dood in 1933 in functie. In 1917 werd hij zelf vluchteling, omdat de communisten de macht grepen in zijn land. Dat bracht hem op het idee voor een speciaal vluchtelingenteam op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs, bestaande uit Sovjet-sporters en Russische vluchtelingen. Het IOC zag er niets in, omdat het zich niet wilde mengen in deze revolutie met de daaropvolgende burgeroorlog. Een tweede poging van Ouroussof in 1929 mislukte opnieuw.
Helsinki 1952
Ook in aanloop naar de Olympische Spelen van 1952 was er een idee voor een vluchtelingenteam. Het IOC kreeg dit verzoek van The Union of Free Eastern European Sportsmen (UFEES) om hierin gevluchte sporters op te nemen uit de communistische landen in Oost-Europa. Dat waren niet zo maar wat sporters, want vóór hun vlucht hadden ze zestien olympische titels en twintig wereldkampioenschappen gewonnen.
Het IOC wilde opnieuw zijn vingers niet branden, omdat dit politiek zeer gevoelig lag. De Sovjet-Unie en haar communistische bondgenoten wilden er namelijk helemaal niets van weten. Later bleek trouwens dat de UFEES in het geheim werd gefinancierd door de CIA. Het voorstel voor een vluchtelingenteam was vooral bedoeld om de Sovjet-Unie te treiteren.
En dat is meteen het verschil met dat geheime plan van de CIA en het vluchtelingenteam van nu: er zit geen geheime politieke agenda achter. Goed dat het tegenwoordig wél kan.