Olympische SpelenSport en politiekWinterspelen

Het IOC, de prins, de koning en de Winterspelen in Sochi

De discussie of koning Willem-Alexander de komende Winterspelen moet boycotten, kan gevoelig worden. In zijn jaren als IOC-lid is Willem-Alexander namelijk betrokken geweest bij dit evenement. In 2007 verdedigde hij in De Telegraaf de enorme kosten, die hiervoor moeten worden gemaakt.

Het koningshuis en de sport zijn weer eens met elkaar in aanraking gekomen, zoals al zo vaak is gebeurd. Met het debat over een eventuele boycot van de komende Winterspelen spitst de vraag zich toe op de koning en zijn aanwezigheid in Sochi. Wat hiervan de uitkomst is, maakt Sportgeschiedenis weinig uit, want wij zijn vooral geïnteresseerd in de historische achtergronden. Tenslotte was Willem-Alexander als IOC-lid betrokken bij het aanwijzen als Sochi als organisator.

Dat gebeurde op 4 juli 2007, waarbij als voorbereiding een commissie was gevormd, die de kandidaatssteden had bezocht. Aanvankelijk was prins Willem-Alexander onderdeel van deze evaluatiecommissie, maar trok zich in januari 2007 terug vanwege te drukke werkzaamheden.

Sochi werd verkozen door het IOC, waarna De Telegraaf een interview had met de kroonprins. Hierin verdedigde hij de keus voor de Russische stad: “In 1991 is de Sovjet-Unie uiteengevallen en gingen de wintersportfaciliteiten naar de nieuwe landen. Met de Olympische Winterspelen in 2014 wordt nu in de Russische Federatie een hele regio opgebouwd. “

Omdat dit zo bijzonder is, mag het wat kosten, aldus de kroonprins: “Ik vind het voor één keer acceptabel dat er met Sochi miljarden zijn gemoeid. Maar dat mag zeker geen trend worden. Daarom hoop ik dat de traditionele wintersportlanden nu niet het gevoel krijgen dat ze niets meer te bieden hebben.”

Gennadi Kuk from The Sochi Project on Vimeo.

The Sochi Project maakte in 2009 dit filmpje, waarin een inwoner uit de buurt van Sochi een oproep deed aan Willem-Alexander, in die tijd nog kroonprins
Coördinatiecommissie

Eind november 2007 werd de prins benoemd in de coördinatiecommissie van de Winterspelen van 2014. ‘Namens het IOC controleert en adviseert de commissie de plaatselijke organisatie in de aanloop van het evenement,’ aldus het Algemeen Dagblad. ‘De voorzitter van de IOC-afvaardiging is voormalige skitopper Jean-Claude Killy. Een andere opmerkelijke naam in de commissie is Juan Antonio Samaranch jr, de zoon van de oud-voorzitter van het IOC. De commissieleden zullen Sochi tot en met 2010 één keer per jaar bezoeken, in de jaren daarna twee keer. De eerste trip staat voor april 2008 gepland.’

Deze benoeming was tot stand gekomen door een persoonlijke actie van de IOC-voorzitter. Jacques Rogge zei hierover op 29 december 2007 in De Telegraaf: “Ik heb de kroonprins van Oranje gevraagd voor de IOC-coördinatiecommissie van de Winterspelen in 2014 in Sochi, omdat hij de wintersporten heel goed kent. In Holland is schaatsen bijna een religie. Net zoals van de andere leden vraag ik ook van de kroonprins dat hij zijn ervaring gebruikt en de juiste vragen stelt.”

Op 22 en 23 april 2008 bijvoorbeeld bezocht de Prince of Orange, zoals het IOC hem consequent noemt, in die hoedanigheid Sochi, aldus de website van het Koninklijk Huis, die hiervan een foto plaatste.

Tot en met 2010 was de prins lid van deze commissie, aldus het IOC op zijn website. Als de koning vier jaar na zijn terugtreden dan gedwongen wordt weg te blijven uit Sochi zou dat daarom een grotere impact hebben dan ‘alleen maar’ een staatshoofd, dat vanwege politieke reden wegblijft. Want vergeet niet dat de koning sinds september ook erelid is van het IOC.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.