NieuwOlympische Spelen

Het Olympisch Stadion werd gebouwd op 4425 palen

Grote ambities hebben een fundament nodig. Dat geldt ook voor het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar in 1928 de Olympische Spelen waren. Net als de rest van de stad is dat op palen gebouwd, omdat het anders wegzakt.

Amsterdam is gebouwd op palen. Onder het Paleis op de Dam zijn er 13.659 geslagen. De bouwers van het Olympisch Stadion moesten hiermee ook rekening houden. In 1925 had het Nederlands Olympisch Comité daarom uitgerekend dat er zo’n 5.000 palen moesten worden geslagen onder het te bouwen stadion. Voordat de eerste steen werd gelegd, was er dus al veel werk verzet.

Voor alleen al het heien werd zo´n vier maanden uitgetrokken, waarmee architect Jan Wils in juli 1926 begon. ‘Palen van 13 meter lengte verdwijnen er als lucifers in den grond’, schreef De Nieuwe Rotterdamsche Courant op 21 oktober 1926 hierover. ‘Het is een zeer interessante bedrijvigheid.’

Het NOC bleek met het bedachte aantal van 5.000 er niet heel erg naast te hebben gezeten. In maart 1927, toen het heien was voltooid, waren er namelijk 4.425 palen gebruikt om het Olympisch Stadion te funderen. De rest van de bouw kon beginnen, zodat prins Hendrik op 19 mei 1927 de eerste steen legde. Krap een jaar later, 17 mei 1928, werd het Olympisch Stadion officieel in gebruik genomen met een hockeywedstrijd tussen Nederland en Frankrijk.

En als je daar meer van wilt weten, moet je mijn boek lezen.

En als je de foto’s van de bouw van het Olympisch Stadion wilt zien, moet je hier kijken.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Heipalen op het terrein van het Olympisch Stadion. Foto via Stadsarchief Amsterdam

Advertentie

Bestel bij Bol.com

 

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.