Olympische SpelenSport en politiek

Historisch geklungel van Europese Olympische Comités

De Europese olympische beweging klapte zich de handen stuk voor de plaatselijke dictator van Azerbeidzjan toen die loog over vriendschap en respect. Verder kent ze haar eigen geschiedenis niet.

In aanloop naar de Europese Spelen dit jaar in Bakoe is een fakkeltocht van start gegaan – een Europese variant van de olympische fakkeltocht. Deze plechtigheid vond afgelopen zondag plaats en was ronduit potsierlijk. President Aliyev hield daar als eerste de toorts omhoog, onder toezicht van 150 speciale genodigden. De plaatselijke dictator loog daarna over vriendschap en respect.

Patrick Hickey, voorzitter van de Europese Olympische Comités, noemde in antwoord de fakkeltocht een uiting van olympische waardes als vriendschap en respect. “By passing the flame from one to another in a collaborative gesture, torchbearers spread a message of peace, friendship and celebration through sport.

Propaganda voor beginners
Dat klinkt heel mooi, maar in het land van Aliyev zitten mensen vast omdat ze kritiek hebben op de belachelijk dure Europese Spelen. ‘Nu de spotlights op het land zijn gericht, wordt de onderdrukking groter,’ aldus Amnesty International vorige maand in een verklaring. Olympische ideologie en dagelijkse realiteit lagen in Bakoe weer eens mijlenver uit elkaar, maar niemand van de 150 aanwezigen die daar iets over zei.

Historisch geklungel

Verder blijkt zowel de Europese olympische beweging als de organisatie van Baku 2015 niet op de hoogte te zijn van de geschiedenis van het olympisch vuur. In een gezamenlijke verklaring staat namelijk dat de oude Grieken dit als eerste hebben ontstoken. Letterlijk schreven ze: ‘In a throw back to Ancient Greece where the Olympic Flame was kindled from the rays of the sun, Azerbaijan, ‘the land of Fire’, captured the flame for the first European Games from the earth.

Plaatselijke dictator toont symbool van vriendschap en respect

Het olympisch vuur is alleen geen Griekse uitvinding van enkele duizenden jaren geleden, maar van de Nederlandse architect Jan Wils voor de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. De eerste keer dat hij hierover sprak, was op 26 april 1926 in dagblad Het Vaderland. Hij vertelde over de Marathontoren, die hij op het plein voor het Olympisch Stadion wilde bouwen: “Ik stel me daarvan veel voor. Het wordt een heele ijle toren. Er boven komt een groote schaal, waarin overdag een rookpluim kan opstijgen en ’s avonds een vuurzuil.”

Slim bedacht van Wils, want rook is bij daglicht beter zichtbaar dan vuur. Daarmee is hij niet alleen de uitvinder van het olympisch vuur, maar ook van de olympische rook.

De Europese Olympische Comités hebben alleen geen enkel benul, weten we sinds deze week.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.