Olympische Spelen

Hogeschool van Amsterdam krijgt olympisch studiecentrum

De Hogeschool van Amsterdam krijgt een olympisch studiecentrum met duizenden boeken, originele olympische toortsen, een digitale fotocollectie en historische objecten van Amsterdam 1928. Het materiaal wordt geschonken door olympisch verzamelaar Ton Bijkerk.

Ton Bijkerk is één van de belangrijkste Nederlandse specialisten van de Olympische Spelen. In 1960 begon hij met een collectie, die uitgroeide tot één van de grootste van het land. Als secretaris-generaal van de International Society of Olympic Historians staat hij in direct contact met het Internationaal Olympisch Comité. “Ik ontvang veel zaken rechtstreeks, zoals herinneringsmedailles, een diploma of een identiteitskaart.”

De Amsterdamse olympische sportgeschiedenis krijgt een nieuwe impuls.

Van 1995 tot 2004 was Bijkerks verzameling de basis van het Nederlands Sportmuseum Olympion in Lelystad, maar na sluiting keerde alles terug naar zijn huis in Friesland. “Daar had ik toen 95 verhuisdozen voor nodig.” Sindsdien bewaarde Bijkerk alles thuis totdat hij in 2012 een groot deel verkocht aan het Qatar Olympic & Sports Museum, dat werkt aan een ambitieuze permanente expositie over de olympische beweging.

Ondanks die verkoop bezit Bijkerk nog steeds een enorme collectie. Het sporthistorische vakblad De Sportwereld meldt nu dat hij het leeuwendeel hiervan heeft geschonken aan de Hogeschool van Amsterdam – domein Bewegen, Sport & Voeding. Het betreft enkele duizenden boeken, originele olympische fakkels, een digitale fotocollectie en memorabilia van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, die ondergebracht worden in een nieuw studiecentrum in het Dr. Meurerhuis in Nieuw-West. In die ruimte zullen ook tijdelijke exposities komen.

“Het plan is onder meer om de studenten research- en afstudeeropdrachten te laten uitvoeren op basis van de olympische bibliotheek,” aldus Bijkerk in De Sportwereld. “Zo wordt de olympische boeken- en memorabiliacollectie opgenomen in de onderwijs- en onderzoeksprogrammering en krijgt de Amsterdamse olympische sportgeschiedenis een nieuwe impuls.”

Sporthistoricus Wilfred van Buuren gaat de boekencollectie ontsluiten. De verhuizing en inrichting van het studiecentrum zal naar verwachting ruim een half jaar in beslag nemen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.