NieuwOlympische SpelenSport en politiek

IOC wilde geen Olympische Spelen op het Plein van de Hemelse Vrede

Dertig jaar geleden eindigde studentenprotest in Beijing in een bloedbad. De Chinezen wilden daarna het Plein van de Hemelse Vrede gebruiken tijdens de Olympische Spelen van 2008, maar dat wilde het IOC niet.

Foto via Wikipedia

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 werd het beachvolleybal gespeeld bij het Buckingham Palace, wat fijne foto’s opleverde voor de afdeling Citymarketing. Iets vergelijkbaars gebeurde met het WK beachvolleybal in Nederland met onder meer een drijvend stadion op de Hofvijver en een sportieve zandbak op de Dam. Deze combinatie van topsport en iconische locaties is voor een feestcommissie te mooi om te laten liggen.

Dat had Beijing ook bedacht toen het zich kandidaat had gesteld voor de Olympische Spelen van 2008. Dit land maakte in 2000 bekend dat het beachvolleybal op het Plein van de Hemelse Vrede zou worden gespeeld, mocht die stad worden aangewezen als organisator.

Het zou inderdaad een prachtig plaatje opleveren, maar er was nóg iets met die plek: in 1989 was dit plein het centrum van een studentenopstand dat met geweld werd neergeslagen. Het beeld van de eenzame man die een colonne tanks tegenhield, is een icoon van een tijdperk. Het Plein van de Hemelse Vrede was daarmee symbool geworden van het neergeslagen studentenverzet.

Sport en politiek

Normaal gesproken haalt het IOC zijn schouders op als een gastheer van de Spelen de mensenrechten schendt, complete woonblokken tegen de vlakte kwakt voor een overbodig stadion of de plaatselijke economie om zeep helpt. Toch ging beachvolleybal op zo’n historisch beladen plek zelfs dit comité te ver, omdat het contrast tussen een sexy sport en het bloedbad van 1989 wel heel erg groot werd.

Het IOC greep daarom in nadat Beijing daadwerkelijk de Spelen van 2008 had gekregen, alhoewel er in het officiële commentaar geen enkele verwijzing werd gemaakt naar de studentenopstand van 1989. Het Comité meldde in een rapport slechts dat het logistieke problemen verwachtte door midden in de stad dit toernooi te spelen. Door de enorme drukte rond dat plein zouden spelers, begeleiders, journalisten en publiek vast komen te zitten in het verkeer. Graag ergens anders, dus.

China bepaalde in 2005 dat het beachvolleybal inderdaad niet op dit plein zou worden gespeeld, zodat deze sport niet gebruikt kon worden door activisten, die wilden verwijzen naar het bloedbad van 1989. Want alhoewel het IOC hier niets over zei, lijkt er toch geen andere conclusie mogelijk dan dat  dit het échte probleem was. Beachvolleybal op zo’n beladen plaats kan zelfs de PR-afdeling van het IOC niet meer recht praten.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.