Korfbal was in 1928 een olympische sport
Op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam was korfbal een demonstratiesport. Het zorgde niet voor een internationale doorbraak.
Het socialistische dagblad Het Volk kopte op 27 september 1919: “Korfbal tijdens de Olympische Spelen te Antwerpen.” Twee Amsterdamse teams mochten daar een demonstratiewedstrijd spelen. “’t Gebeurde geheel geruischloos”, zag Het Vaderland, “op eenigen afstand van de tribunes in het midden van het terrein. Van hand tot hand werd de bal overgeleverd; een spel van rede en vrede.”
Ook op de Spelen van 1928 in Amsterdam was een korfbaldemonstratiewedstrijd. De timing hiervan was ronduit ongelukkig, omdat die het baanwielrennen onderbrak – meteen nadat Bernard Leene en Daan van Dijk op de tandem goud hadden gewonnen voor Nederland. Omdat het de eerste gouden medaille voor het thuisland was, wilde het uitzinnige publiek dat uitgebreid vieren. Terwijl iedereen wachtte op een ceremonie en het volkslied betraden de korfballers het stadion voor een wedstrijd van twee keer drie kwartier.
De sfeer sloeg om, aldus De Leeuwarder Courant. “De laaiende geestdrift veranderde in verbittering. Wielerofficials verklaarden, dat het een schande was, men adviseerde zelfs om den korfbal te arresteeren, waardoor verder spelen onmogelijk zou worden. Onderwijl werden de tribunes rumoerig. Er werd gefloten, geroepen, er werd gebruld.”
De rede en vrede van 1920 was in Amsterdam zo ver te zoeken en om escalatie te voorkomen werd alsnog een huldiging georganiseerd. Het volkslied schalde door het stadion, de driekleur ging in de top. De korfballers stonden stram in de houding, waarna ze eindelijk konden beginnen. “En nu zal moeten worden afgewacht, wat de uitwerking geweest is op de buitenlandsche sportzusters en -broeders”, concludeerde Het Algemeen Handelsblad een dag later.
Die uitwerking was minimaal, weten we nu. Korfbal is nog steeds niet olympisch. Het is tenslotte nooit een sport geworden met wereldwijde uitstraling, want bij alle internationale korfbalevenementen sinds 1985 zat Nederland in de finale – WK’s , EK’s en de Wereldspelen. Eén van die finales werd verloren.
Dat wordt dus niets met de olympische ambitie, want welk belang heeft het IOC bij een sport die de afgelopen decennia zo eenzijdig wordt gedomineerd? De enige kans voor korfbal is als de Spelen ooit nog eens in Nederland zijn en het voor één keer wordt toegelaten tot het programma. Waarbij we in ieder geval al weten dat korfbal en baanrennen strikt gescheiden moeten blijven.