NieuwOlympische Spelen

Japan had in 1928 zijn eigen kok op de Olympische Spelen in Amsterdam, gespecialiseerd in Japans georiënteerd eten

Tijdens de Olympische Spelen van 1928 had de Japanse ploeg een eigen kok meegenomen, gespecialiseerd in Japans georiënteerd eten. Sportgeschiedenis heeft een tekening van hem gevonden!

NOC*NSF heeft op een persconferentie geklaagd over de behandeling van Nederlandse sporters met een positieve coronatest. Eén van de klachten is dat het eten voor deze mensen te Japans georiënteerd is, zo meldt De Volkskrant. Hoe zou dat andersom zijn gegaan: met Japanse sporters op Olympische Spelen in Nederland? Wat deden die met hun eten?

Amsterdam 1928

In 1928 waren de Olympische Spelen in Amsterdam, waar ook Japan aan meedeed. En met succes, want voor de eerste keer in de geschiedenis won dit land gouden medailles. Deze ploeg was dan ook goed voorbereid voor zijn verblijf in Zaandam, bij gebrek aan een Olympisch Dorp.

Een verslaggever van het Algemeen Handelsblad ging er op bezoek en nam daarvoor een tekenaar mee. De ploeg voelde zich in ieder geval thuis in Zaandam, zo zei atleet Mikio Oda aan het eind van zijn leven: ‘We werden verwelkomd door de kinderen uit Zaandam en zo werden we vrienden.’ En dat had de Nederlandse verslaggever ook gezien, die sowieso zeer was geïmponeerd door de gedrevenheid van de Japanners: ‘Voor de eer van de rijzende zon! Geen kamer waar de vlag ontbreekt. Een ingeroest gevoel van nationaal bewustzijn bindt deze kleine groep tot een onverbrekelijk geheel.’

Aan alles was gedacht – ook aan het eten. De Japanners wilden namelijk niets te maken hebben met de Hollandse pot, omdat die veel te zwaar was. Alleen het ontbijt werd hiervan uitgezonderd, want daar waren ze dan weer dol op. De ploeg had daarom een eigen kok meegebracht, ‘die in een speciaal daarvoor ingerichte ondergrondsche kombuis zijn kunstig werk verricht.’

Van hem werd een tekening gemaakt door de krant, zodat we nu nog weten hoe hij eruit zag. Het kostte overigens wel moeite om die afbeelding te maken, omdat de kok daar aanvankelijk geen toestemming voor gaf. ‘Ik zou niet willen dat mijn vader mij zoo herkende.’ Gelukkig is het toch gebeurd, zodat we kunnen zien hoe hij heel Japans georiënteerd Hollandse piepers stond te jassen.

En zo zag het eten eruit dat de Japanners voorgeschoteld kregen, bijna honderd jaar geleden voor Nederland grotendeels onbekend.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.