NieuwOlympische Spelen

Jim Thorpe is de enige olympiër naar wie een compleet dorp is vernoemd

De Olympische Spelen bestaan 125 jaar – het onderwerp van de expositie Olympia aan Zee in Den Haag. In samenwerking met Europeana vertel ik tientallen verhalen, met gebruik van internationaal archiefmateriaal. In deel 22 Jim Thorpe, de enige olympiër naar wie een heel dorp is vernoemd.

Jim Thorpe in 1912, via Wikicommons

Wha-Tho-Huck werd geboren in het reservaat van de Sac en Fox-indianen. Zijn naam betekende Verlicht Pad, omdat de zon het pad naar het huis verlichtte tijdens zijn geboorte. Tijdens de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm werd hij wereldberoemd onder de christelijke naam Jim Thorpe als winnaar van de vijfkamp én de tienkamp. De Zweedse koning noemde hem daarna de beste atleet ter wereld.

Thorpe kwam in 1912 dus uit op vijftien verschillende onderdelen uit. Bij de tienkamp won hij alles en bij de vijfkamp was hij de beste bij drie onderdelen. Een score dus van dertien op vijftien! Het spreekt voor zich dat Thorpe twee gouden medailles won. Uniek, want geen enkele andere sporter heeft ooit de vijfkamp en de tienkamp gewonnen.

Afbeelding via Wikicommons

Een jaar later pakte het IOC de medailles van Thorpe opeens af, omdat hij geld zou hebben ontvangen als sporter, toen absoluut verboden. Zo althans was het officiële argument, want het had vooral te maken met racisme. Jim Thorpe had tenslotte Indiaans bloed. De latere IOC-voorzitter Avery Brundage weigerde daarna te zorgen voor eerherstel, ook al was bewezen dat Thorpe onschuldig was.

Avery Brundage in 1948, via Wikicommons

De nummers twee van 1912 hebben deze schorsing overigens nooit geaccepteerd. Volgens hun was Thorpe gewoon de kampioen, ondanks de onrechtmatige schorsing. 

Uiteindelijk is er een officieel eerherstel gekomen, maar pas in 1982, na de dood van Brundage. Met terugwerkende kracht werd Thorpe opnieuw tweevoudig olympisch kampioen. Helaas heeft Wha-Tho-Huck dat zelf niet meer meegemaakt, want hij was al in 1953 overleden. 

Afbeelding via Wikicommons

Een heel bijzonder eerbetoon is dat een compleet dorp naar Jim Thorpe is vernoemd! Na zijn dood besloot het Amerikaanse dorp Mauch Chunk zijn naam te veranderen in Jim Thorpe. Wie dat te ver vindt, kan in Amsterdam altijd nog terecht op het Jim Thorpepad.

Afbeelding via Wikicommons

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schrijft mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten, te verschijnen eind mei 2022. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.