NieuwOlympische Spelen

Jubileum: ijshockey is sinds 1920 een olympische sport

Op 23 april 1920 begonnen in Antwerpen de Olympische Spelen met de wedstrijden voor het ijshockey. Dat was voor het eerst en daarmee is deze sport precies een eeuw olympisch. Gratis verhaal, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Antwerpen had dit jaar zo graag willen vieren dat daar precies honderd jaar geleden de Olympische Spelen werden gehouden, maar helaas kan dat voorlopig nog niet vanwege corona. Op 23 april 1920 begon het allemaal in de Belgische stad, maar nog niet met de openingsceremonie. Die was namelijk pas op 14 augustus.

Er was eerst een soort voorafje en dat waren de wintersporten kunstschaatsen en ijshockey. In 1920 bestonden er nog geen onafhankelijke Olympische Winterspelen en daarom werd het zo opgelost. Kunstschaatsen beleefde in 1908 al zijn olympische primeur in Londen. IJshockey deed dat dus in Antwerpen.

Er deden zeven landen mee; een vreselijk vervelend startaantal. Toch slaagden de organisatoren erin om tot een finale te komen, die door Canada werd gewonnen. De allereerste wedstrijd was tussen België en Zweden, die door de Scandinaviërs met 0-8 werd gewonnen. Erik Burman maakte het eerste olympische ijshockeydoelpunt ooit.

Niet alles ging volgens de regels zoals nu, want in 1920 bestond een ijshockeyteam uit zeven personen, waarbij geen reserves waren toegestaan. Het speelveld was kleiner dan normaal. Er werd in twee periodes van twintig minuten gespeeld.

Er zaten enkele fijne uitslagen tussen. De Verenigde Staten verpletterden Zwitserland met 29-0. Canada maakte er vijftien tegen Tsjechoslowakije en kreeg geen enkele tegentreffer. Kort samengevat kregen de Europeanen een vrij hardhandige ijshockeyles van de Noord-Amerikanen.

De Canadese ploeg op de boot naar België

Ooggetuigenverslag

Via De Maasbode van 24 april 1920 hebben we een verslag van die eerste dag van Antwerpen 1920 en het debuut van ijshockey als olympische sport. Daarvoor nam deze krant een tekst over van het Handelsblad van Antwerpen: ‘Het Palais de Glacé heeft een feestelijk uitzicht gekregen. Overal hangen wimpels en vlaggen met de Belgische en Antwerpsche kleuren en deze der deelnemende landen.

’s Avonds als de honderden gloeilampjes schitteren en weerkaatsen in den effen ijsspiegel, is de aanblik betooverend. De omgeving waarin het voorspel der Vlle Olympiade wordt afgespeeld, is dan ook allerschoonst te noemen. Het ijsveld-zelve is het beste in den lande, en alle deelnemers zijn het vrijwel eens de piste, alsmede de inrichting der wedstrijden te loven. Een bijval te meer op het actief der Belgen.

De Amerikaanse ploeg

’s Namiddags werden alle deelnemers door het uitvoerend comiteit in het tearoom ontvangen. Graaf de Baillet-Latour richtte hen het woord toe en verwelkomde hen, waarna van ieder land een afgevaardigde namens zijn team dank zegde.’

Sindsdien is ijshockey een vast onderdeel van de Olympische Spelen, alhoewel nooit meer op de Zomerspelen. Sinds 1924 zijn er Winterspelen en is dat ook niet meer nodig.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.