NieuwOlympische Spelen

Lina Radke was in 1928 de eerste vrouwelijke olympisch kampioen op de 800 meter

De Olympische Spelen bestaan 125 jaar – het onderwerp van de expositie Olympia aan Zee in Den Haag. In samenwerking met Europeana vertel ik tientallen verhalen, met gebruik van internationaal archiefmateriaal. In het zeventiende deel de Duitse atlete Lina Radke, de eerste winnares van de 800 meter.

Lina Radke op de 800 meter dames, in het midden, foto uit de collectie van NOC*NSF via Europeana

Tijdens de Olympische Spelen van 1928 deden voor de eerste keer vrouwen mee aan de atletiekwedstrijden. We zien hierboven beeld van de finale van de 800 meter, die werd gewonnen door Lina Radke uit Duitsland. Ze loopt hier al aan kop.

Volgens de sportbestuurders en journalisten was die afstand veel te lang en daarom werd die meteen na afloop weer van het programma gehaald. Op de filmbeelden uit 1928 zien we inderdaad een deelneemster uitgeput over de finish struikelen, wat als argument werd gebruikt om die afstand te schrappen. Later onderzoek toonde echter aan dat deze beelden werden gemanipuleerd, omdat die struikelende sporter helemaal niet had meegedaan aan die finale! Nepnieuws dus, bijna honderd jaar geleden al. Het zorgde er wel voor dat pas in 1960 dit onderdeel terugkeerde op de Spelen.

Adidas

Lina Radke liep deze finale op schoenen van Adi Dassler, de man die na de Tweede Wereldoorlog de basis legde voor de fabrieken van Adidas. Ze was daarmee de eerste atlete met een olympische titel op een schoen van Dassler, het begin van een tijdperk. 

Bijna honderd jaar later hebben vele olympische kampioenen gewonnen én verloren met schoenen van Adidas. Daar zaten legendes bij als Jesse Owens met vier gouden medailles in 1936, marathonloper Emile Zatopek in 1952 met drie gouden medailles en Steffi Graf in 1988 op de tennisbaan.

Maar deze Adidas-revolutie in de internationale sport begon dus in 1928 bij Lina Radke in Amsterdam. 

Japans fenomeen

Links van Radke loopt Kinue Hitomi, die in een periode van tien jaar als een Japanse orkaan door  de internationale sport raasde. Op de Olympische Spelen in Amsterdam deed ze mee aan vier van de vijf onderdelen voor vrouwen! Op de 800 meter won ze zilver en was daarmee de eerste Japanse vrouw met een olympische medaille. 

Ze verbrak wereldrecords op de 100 meter, verspringen en hink-stap-springen. De overbelasting was veel te groot, want exact drie jaar na haar olympische medaille is ze overleden, slechts 24 jaar oud. 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.