NieuwOlympische Spelen

LIVEBLOG ATHENE 1896 – dag 2

Precies 125 jaar geleden waren in Athene de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. Onze verslaggever Maurits Wagenvoort was hier als enige Nederlander bij aanwezig. Samen met hem kijken we real-time terug – vandaag dag 2. Kijk hier terug op de eerste dag.

Het Zappeion

* Tweede dag afgesloten – Griekenland huldigt eerste kampioen *

7 april, 15.02 uur

De leden van het Griekse koningshuis arriveerden vanochtend al bij het Zappaeion, het onderkomen waar het schermen werd gehouden, niet ver van het Olympisch Stadion. Het gebouw is vernoemd naar Evangelos Zappas, de grote geldschieter van plaatselijke olympische evenementen in Athene in de negentiende eeuw.

De leden van de Griekse koninklijke familie

15.15 uur

Verder op het programma van dag 2: atletiek, gewichtheffen, schieten, tennis en baanrennen. Onze correspondent Maurits Wagenvoort seint door vanuit het Olympisch Stadion:

Al die renners, al die discuswerpers, zijn jonge gymnasten, amateurs, geen beroepsathleten! Niet de grove barbaarsche gespierdheid van den sterken man uit de kennistent, met wanstaltige, dikke riggels van spieren op armen, die ijzeren poken tot aanbeeld strekken, maar de gladde, fijne, elegante gespierdheid van slanke jonge athleten in den bloesem hunner jeugd, harmonisch ontwikkeld, en niet onteerd door het wijkend smalle voorhoofd van den kogelronden kop van prijsvechters, maar met intellect in het oog en eenvoud en goedheid in het frissche enthousiaste gelaat – Maurits Wagenvoort 

Honderd meter horden

16.06 uur

In het Velodrome is de wielerwedstrijd over 100 km bezig, 300 rondjes. Bij het begin zat het stadion vol maar het publiek haakt verveeld af. En dan steekt er ook nog een hele koude wind op.

16.23 uur

Correspondent Maurits Wagenvoort meldt vanuit het Olympisch Stadion dat Tom Burke (VS) zojuist de finale op de 400 meter heeft gewonnen. De Amerikaanse atleten zijn oppermachtig op deze eerste Olympische Spelen.

17.26 uur

Opnieuw teleurstelling bij het thuispubliek. Robert Garrett (VS) wint het kogelstoten, net voor de Griek Miltiades Gouskos. Gisteren won Garrett ook al het discuswerpen, wat hij alleen maar uit de boeken kende. Onze correspondent Maurits Wagenvoort is zeer enthousiast over het verloop van het sportevenement.

 

Wij hopen dat de teekenaars der illustraties ons treffende beelden zullen voor oogen stellen van de renners en werpers en rijders in het Stadium. De klassieke schoonheid van spelen in de open lucht worde ons getoond tot onze stichting en opvoeding – Maurits Wagenvoort

 

 

19.18 uur

Groot feest in het Zappeion! Schermer Leonidas Pyrgos is de eerste Griek met een olympische titel, met de floret voor professionals. Een feestende massa draagt hem nu door Athene.

20.01 uur

Laatste wedstrijd van de dag: finale 1500 meter atletiek. De Australiër Edwin Flack wint in 4.33,2. De Australische vlag wordt meteen gehesen.

Vanavond is er nog een show met Bengaals vuur bij de Acropolis. De Grieken gaan er vast alles aan doen om er een groot spektakel van te maken.

20.11 uur

Het slotwoord van deze tweede dag is voor onze correspondent Maurits Wagenvoort vanuit het Olympisch Stadion in Athene.

Het feit, dat vele landen (waarom Nederland niet?) hun jonge mannen naar Athene hebben gezonden om in het stadion door Lykourgos gebouwd naar de eer van den krans te streven, dat feit verdient de belangstelling der wereld – Maurits Wagenvoort

Καληνυχτα!

LIVEBLOG ATHENE 1896 – volg hier de Olympische Spelen van 125 jaar geleden

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.