NieuwOlympische Spelen

LIVEBLOG ATHENE 1896 – dag 3

Precies 125 jaar geleden waren in Athene de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. Onze verslaggever Maurits Wagenvoort was hier als enige Nederlander bij aanwezig. Samen met hem kijken we real-time terug – vandaag dag 3. Kijk hier terug op gisteren.

Het Skopeftirion

* Skopeftirion geopend – grote drukte op schietbaan *

14.45 uur

De koningin heeft vanochtend het Skopeftirion geopend, waar het schietevenement plaatsvindt. Ze loste het eerste schot waarna de competitie begon. Van de 160 deelnemers kwamen er maar tien van buiten Griekenland. Vanwege dit grote aantal gaat de wedstrijd morgen verder.

15.33 uur

Ook de tenniscompetitie is begonnen, zonder internationale topspelers. Er wordt gespeeld naast de Tempel van Jupiter. Er doen vijftien spelers mee, waarvan zes Grieken. De finales zijn pas morgen.

16.43 uur

De Griekse kroonprins zelf is juryvoorzitter bij het baanrennen in het gloednieuwe Velodrome. Ondertussen adoreren de toeschouwers bij het gewichtheffen het gespierde lichaam van Launceston Elliot uit Groot-Brittannië.

16.57 uur

Onze correspondent Maurits Wagenvoort vraagt zich ondertussen in het Olympisch Stadion af wat het verschil zou zijn tussen deze eerste Olympische Spelen van de moderne tijd en de klassieke Spelen in Olympia.

Aldus hernieuwt zich de menschheid: de bijdingen mogen zich wijzigen, de hoofdzaak, het karakter, blijft zich door alle eeuwen gelijk, indien zij zich niet verbetert. Dezelfde kracht, dezelfde kloekheid, dezelfde schoonheid, nu als voor twintig eeuwen, misschien heden nog krachtiger, nog kloeker, nog schooner – Maurits Wagenvoort

19.39 uur

We sluiten de derde dag af van deze Olympische Spelen. Er slentert nog wat publiek door de stad, die mooi is verlicht. Jammer dat het zulk slecht weer is. De meeste mensen blijven binnen.

Morgen is er een druk programma: schieten, wielrennen, tennis, schermen, atletiek en turnen.

Afsluiting

Aan het einde van deze dag nog een slotwoord van onze correspondent Maurits Wagenvoort, de enige Nederlander die deze Olympische Spelen van nabij meemaakt.

Men weet, dat een natie niet recht een groote en beschaafde natie kan zijn, indien zij niet is een volk van gezonde mannen en vrouwen; men weet, dat die natie de beschaafdste is, immers den grootsten invloed oefent op de volkeren der wereld, die het eerst en het best de beschavende kracht der systematische lichaamsbeweging heeft begrepen, en die, waar dat mogelijk is, in de vrije natuur toepast – Maurits Wagenvoort

Καληνυχτα!

LIVEBLOG ATHENE 1896 – volg hier de Olympische Spelen van 125 jaar geleden

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.