NieuwOlympische Spelen

LIVEBLOG ATHENE 1896 – dag vier

Precies 125 jaar geleden waren in Athene de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. Onze verslaggever Maurits Wagenvoort was hier als enige Nederlander bij aanwezig. Samen met hem kijken we real-time terug – vandaag dag 4. Kijk hier terug op gisteren.

10.14 uur

Καλημέρα!
 
Er gebeurt veel op deze vierde dag van de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. Er is veel publiek op straat. Daar was ook Demetrius Vikelas, de voorzitter van het IOC. Hij is zeer tevreden tot nu toe.
Demetrius Vikelas

10.15 uur

Onze correspondent Maurits Wagenvoort zit natuurlijk weer in het Olympisch Stadion, waar de turnwedstrijden beginnen. Om half twee zal de koning van Griekenland daar arriveren, samen met zijn gast, de koning van Servië. Het stadion is mooi, aldus Wagenvoort, maar helaas lukte het niet meer om de complete restauratie op tijd af te ronden.

Jammer, dat het reusachtige oude gebouw, waarvan niets anders dan de fundamenten meer te vinden was, voor die som niet geheel kan worden hersteld – Maurits Wagenvoort

Het Olympisch Stadion in Athene, via Europeana

12.38 uur

De koning, de kroonprins en prins George wonen de schermwedstrijden bij. De Griek Ioannis Georgiadis eindigt op de eerste plaats bij sabel individueel, de dag vóór zijn 20e verjaardag. De koning huldigt hem persoonlijk.

14.34 uur

De koningen van Griekenland en Servië zijn gearriveerd in het Olympisch Stadion voor de turnwedstrijden. Het Duitse team maakt grote indruk op de toeschouwers. En ook op de jury, want deze turners zijn nu kampioen. Voor de eerste keer wappert de Duitse vlag in de top. Ioannis Mitropoulos wint namens Griekenland aan de ringen.

Onze correspondent beschrijft voor ons het stadion.

Van wit marmer zijn de in zetels verdeelde banken, die trapsgewijze in halven cirkel het kampperk omringen. Steil rijst achter de bovenste zit- en staanplaatsen — alle in de open lucht — de heuvel op. Wij klommen tusschen krakende gele doornstruiken — den driedistel onzer duinen niet ongelijk — en over rollende steenen omhoog, en van elke plaats hadden wij het heerlijkste uitzicht over zee en oude tempels en het kampperk in de diepte – Maurits Wagenvoort

15.45 uur

Athene viert feest na de huldiging van Ioannis Mitropoulos als olympisch kampioen. De toeschouwers gooien hun hoeden in de lucht, mensen zwaaien met hun handdoekjes. Er worden leuzen geroepen. God beschermt Griekenland! God steunt Griekenland!

Ioannis Mitropoulos

20.13 uur

 
Op deze vierde won Griekenland maar liefst drie olympische titels. Toch denkt iedereen aan morgen want dan is de marathon van Marathon naar Athene. Dit moet het absolute hoogtepunt worden van de Spelen!
Kijk, daar is het Olympisch Stadion

20.31 uur

In het slotwoord van de dag kijkt onze correspondent Maurits Wagenvoort al vooruit naar de volgende dag, naar de marathon.

Ik zeg, dat schouwspel is in goed vijftien eeuwen niet gezien. Toen keizer Theodosius de laatst-overgebleven der Grieksche spelen, de beroemdste en de oudste, de Olympische, in de vierde eeuw ophief, is daarna niet enkel de heerlijkheid van de Olympische Elia-vlakte vervallen, maar ook Athene en zijn Lycurgische Stadion. Nu is een modern Athene opgebouwd, nu is het Stadion hersteld, en opnieuw is deze reuzenschepping van marmer een levend wezen geworden: vijftigduizend, neen honderdduizend menschen, één eenig levend wezen, stil toeziend, nu angstig starend, dan, juichend straks en afkeurend soms – Maurits Wagenvoort

Καληνυχτα!

LIVEBLOG ATHENE 1896 – volg hier de Olympische Spelen van 125 jaar geleden

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.