NieuwOlympische Spelen

LIVEBLOG ATHENE 1896 – de achtste dag

Precies 125 jaar geleden waren in Athene de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. Onze verslaggever Maurits Wagenvoort was hier als enige Nederlander bij aanwezig. Samen met hem kijken we real-time terug – vandaag dag 8. Kijk hier terug op gisteren.

Het Velodrome

10.37 uur

Nog maar één sportevenement en dan is het klaar. Vanochtend om vijf begon in het Veldorome de twaalfuursrace op de wielerbaan. Er zijn zes deelnemers. Het publiek verlaat inmiddels het stadion, omdat het zo saai is.

11.24 uur

De deelnemers aan de twaaluursrace op de wielerbaan mogen tijdens de wedstrijd niet eten en drinken. Drie Griekse deelnemers stappen daarom uitgeput uit de race. Er zijn er dus nog drie over.

17.19 uur

En we hebben een winnaar van de twaalfuurswedstrijd. Adolf Schmal reed bijna 315 km, ongeveer 1000 rondjes! In al die tijd mocht hij niet eten en drinken. De renners zijn doodop.
Het was meteen ook het laatste sportevenement van deze Spelen. Morgen worden alle prijzen uitgereikt.

17.25 uur

En zo kunnen we de balans opmaken van de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. De Amerikanen hebben de meeste prijzen gewonnen. Elke kampioen krijgt een zilveren medaille, de nummer twee krijgt brons. Er is geen prijs voor de nummer drie.

Slotwoord Maurits Wagenvoort

Op deze laatste dag van de Olympische Spelen geven we weer het woord aan onze enige Nederlandse ooggetuige. Na die krankzinnige twaalfuursrace wil hij nog iets zeggen over het belang van fietsen.

Wat hebben gymnastiek, tennis, cricket, football, wielrijden al een goed gedaan in ons land in de laatste twintig jaar! Het is daarom dat we met zulk een deernis van al de plannen tot belasting der rijwielen hooren. Langzamerhand moeten rijwielen goedkooper worden. Als de steden zich nog meer uitbreiden, zullen voor werklieden, schoolgaande jongens, ambtenaren en kantoorbedienden de rijwielen het beste en goedkoopste vervoermiddel worden. Kromzitten op het rijwiel zal tot schande worden als kromzitten te paard nu is. Voor de gezondheid en frissche lichaamkracht zullen de rijwielen meer en meer onschatbaar worden. Waarom dan het overbelaste publiek te plagen door een nieuwe, hinderlijke belasting, welke weinig opbrengt, veel kosten eischt voor het innen en honderden groot verdriet doet?

Oude rijwielen, waarop jongens nog genoegen zouden kunnen hebben, zullen van de hand worden gedaan; in groote gezinnen zal slechts aan een enkele het rijwiel gegeven worden, dat de jongens eerbied voor hun lichaam leert hebben, en van bitteren en koffiehuisloopen afhoudt. En te denken dat men de pianos ontlast laat, de fijne sigaar als het heilige huisje ontziet, om het gezondheid en frischheid-kweekend rijwiel te gaan beboeten! – Maurits Wagenvoort 

Afbeelding via Noord-Hollands Archief

LIVEBLOG ATHENE 1896 – de zevende dag

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.