NieuwOlympische Spelen

LIVEBLOG ATHENE 1896 – de vijfde dag

Precies 125 jaar geleden waren in Athene de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. Onze verslaggever Maurits Wagenvoort was hier als enige Nederlander bij aanwezig. Samen met hem kijken we real-time terug – vandaag dag 5. Kijk hier terug op gisteren.

Foto via Europeana

* MARATHON GEWONNEN DOOR EEN GRIEK – ATHENE IN EXTASE *

10.30 uur

Καλημέρα

De dag van de marathon, waar iedereen al jaren naar uitkijkt! Zelfs de zon heeft er zin in, want die laat zich eindelijk weer zien. En elke Griek zegt hetzelfde: “Dat een Griek deze wedstrijd wint, een zoon van de zon.” Om twee uur gaat het beginnen.

13.07 uur

 
In het Olympisch Stadion is sinds vanochtend het turnen. Tegelijkertijd is het schietevenement in volle gang. Er is geen plek meer vrij, het is er bom- en bomvol. Iedereen wacht op de marathon.
De Duitse turnploeg

16.27 uur

Wat krijgen we nou? Er loopt stiekem een vrouw mee bij de olympische marathon! Ze noemen haar Melpomene. Het publiek scheldt haar uit en bekogelt haar met vieze spullen.

16.45 uur

 
We gaan onmiddellijk naar correspondent Maurits Wagenvoort in het Olympisch Stadion voor de finish van de marathon. Het is een Griek die leidt! Athene ontploft! Het woord is aan Wagenvoort, de enige Nederlandse ooggetuige van dit historische moment. 

Hoe u het onbeschrijfelijke te beschrijven? Vijftig duizend menschen, die in een hoefijzer-vormig, schuin omhoogklimmend perk, tot ademloos wachten zijn gebracht door de waarschuwing van een kanonschot, dat een der hardloopers reeds op Atheensch grondgebied is aangekomen. Op marmeren omgangen zitten ze uit te staren naar den ingang van het Stadion, meer dan twintig eeuwen geleden gebouwd door Lycurgus, nu, gedeeltelijk, herbouwd door een rijken Griek, George Avérof, te Alexandrië. En beneden, in den doorloop, staan nog vijfduizend anderen, die geen zitplaats konden krijgen; en omhoog, boven het Stadion uit, op de heuvels die den reuzenbouw omringen, nog dertig, nog veertig duizend, en deze honderdduizend menschen, als de overwinnaar een Griek blijkt te zijn, bewogen door een bezielende geestdrift, woelende, zich uitzettende en samenpersende, juichende, schreiende, delireerende, dat is een heerlijk schouwspel om aan te zien en door meegesleept te worden tot geestdriftig juichen ook! – Maurits Wagenvoort

De finish van de marathon

16.58 uur

De naam van de winnaar is Spiridon Louis, waterdrager uit Athene. De twee Griekse prinsen begeleiden hem naar de finish. IOC-leden zoenen de kampioen. Het nieuws verspreidt zich sneller door de stad dan licht. Deze marathon is het absolute hoogtepunt van deze Olympische Spelen.
Spiridon Louis

19.27 uur

Merkwaardige toestanden bij de finale 100 meter sprint: elke atleet start op een andere manier. Iedereen lacht Tom Burke uit omdat hij voorover hurkt met de handen op de grond. Die valt straks op zijn gezicht!

19.35 uur

Wat krijgen we nou? Tom Burke (VS) valt niet op zijn gezicht maar wint de 100 meter! Het is al zijn tweede olympische titel. Hij won eerder ook al de 400 meter.

Tom Burke

20.00 uur

De vijfde dag is tot een einde gekomen. Athene zal nooit meer vergeten dat een Griek de olympische marathon won. Voor vanavond verplaatst het feest zich naar de havenstad Piraeus waar een Venetiaanse avond is. Morgen begint daar ook het zwemmen in de zee.
Piraeus in 1896, foto via Europeana

20.05 uur

Het slotwoord is weer voor Maurits Wagenvoort, de enige Nederlander die met eigen ogen de marathon van 1896 heeft gezien.

Sinds vijftien eeuwen heeft de menschheid geen schouwspel gezien, als de afgeloopen week te Athene, toen, bij de eerste moderne Olympiade (of is ‘t niet beter om te spreken van Atheniade?) de overwinnaar in den Marathonwedloop, Loúes, een jonge landman van Marousia in de buurt van Athene, het Stadion binnenkwam. Maar de Marathon-loop, dat was ook de nationale kern van deze nieuwe Olympiade – Maurits Wagenvoort

Καληνυχτα!

LIVEBLOG ATHENE 1896 – volg hier de Olympische Spelen van 125 jaar geleden

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.