koning George 1 van Griekenland bij het schermen in 1896
NieuwOlympische Spelen

LIVEBLOG ATHENE 1896 – de zevende dag

Precies 125 jaar geleden waren in Athene de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. Onze verslaggever Maurits Wagenvoort was hier als enige Nederlander bij aanwezig. Samen met hem kijken we real-time terug – vandaag dag 7. Kijk hier terug op gisteren.

Koning George 1 bij het olympische schermen

15.28 uur

Waarschuwing: volgens Reuters zijn dit filmbeelden van Athene 1896. Onze verslaggever Maurits Wagenvoort meldt echter dat er deze beelden pas in 1906 gemaakt zullen worden tijdens de zogenaamde Interim Spelen.

16.42 uur

De dag begon in het paleis van de koning met een receptie in zijn paleis. Daar stelde hij voor om voortaan de Olympische Spelen altijd in Athene te houden. Pierre de Coubertin (foto) is het er niet mee eens.

17.44 uur

 
Het roeitoernooi wordt vandaag afgelast wegens te harde wind! Deze Duitse deelnemers staan dus wel op de foto, maar komen niet in actie.

19.24 uur

Zeven deelnemers vandaag bij de wielerwedstrijd op de weg, een dubbele marathon Athene-Marathon-Athene. De Griek Aristidis Konstantinidis eindigt als eerste.

19.42 uur

Nog één dag met sport morgen en dan zijn we klaar met de eerste Olympische Spelen in het moderne tijdperk. In het Velodrome begint morgenochtend al om 5 uur de twaalfuursrace met zes deelnemers. Het zal een uitputtingsslag worden op de baan van 333 meter lang. Dat worden honderden rondjes achter elkaar, twaalf uur lang.

Slotwoord Maurits Wagenvoort

We sluiten deze dag weer af met onze correspondent Maurits Wagenvoort, die als enige Nederlandse ooggetuige aanwezig is in Athene.

De nieuwe Olympische Spelen zijn, hoezeer beoefenaars van klassieke studiën dat wellicht afkeuren: het oude hardloopen, springen, worstelen, boksen, wagenmennen, goéd, maar ook het nieuwe velocipèderijden, balspel, rennen. En nog dit zal het verschil tusschen moderniteit en oudheid zijn: men mag de systematische lichaamsbeweging gelijk met de hoogte in de beschaving stellen, de godsdienstige beteekenis heeft haar feest voorgoed verloren.

Ονειρα γλυκά!

 Foto via Europeana

LIVEBLOG ATHENE 1896 – de zesde dag

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.