NieuwOlympische Spelen

LIVEBLOG ATHENE 1896 – volg hier de Olympische Spelen van 125 jaar geleden

Precies 125 jaar geleden begonnen in Athene de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. Onze verslaggever Maurits Wagenvoort was hier als enige Nederlander bij aanwezig. Samen met hem kijken we real-time terug. Wagenvoort moet ook eten en drinken, dus een vrijwillige bijdrage is welkom – onderaan deze pagina.

*  Eerste dag Athene 1896 afgerond *

6 april, 09.23 uur

In aanloop naar de wedergeboorte van de Olympische Spelen blikte Wagenvoort al vooruit

Athene en Olympia, zij waren het brandpunt der toenmalige beschaving, vóór dat Rome ze in grootheid van gedachte overtrof. Een goede gedachte is de Olympische spelen opnieuw te houden, en, voor ‘t eerst daartoe Griekenland aan te wijzen – Maurits Wagenvoort

11.29 uur

Vanuit het Olympisch Stadion in Athene wordt een enorme drukte gemeld, enkele uren voordat de koning en zijn gevolg zullen arriveren. Veel mensen willen een kaartje kopen voor deze eerste dag. Onze correspondent kan niet wachten op het begin, zo geeft hij door.

Wat zouden we die Olympische spelen gaarne zien! Mogen ze opnieuw de groote waarheid verkondigen dat het gezond harmonisch ontwikkelde lichaam de beste tempel is voor den gezonden harmonisch ontwikkelden geest – Maurits Wagenvoort

Drukte bij het Olympisch Stadion in Athene 

15.00 uur

De koning en koningin van Griekenland arriveren bij het Olympisch Stadion voor de opening van de Olympische Spelen. De koning is gekleed in het uniform van een infanteriegeneraal. De koningin is in het wit.

15.30 uur

De koning van Griekenland verklaart de Olympische Spelen voor geopend. Zo’n 80.000 toeschouwers zijn in het stadion, de helft van alle bewoners van Athene. “Leve Griekenland. Leve het Griekse volk!” De naam van Pierre de Coubertin wordt door hem geen één keer genoemd, de oprichter van het Internationaal Olympisch Comité.

Onze correspondent Maurits Wagenvoort is er natuurlijk bij.

Nu is een modern Athene opgebouwd, nu is het Stadion hersteld, en opnieuw is deze reuzenschepping van marmer een levend wezen geworden: vijftigduizend, neen honderdduizend menschen, één eenig levend wezen, stil toeziend, nu angstig starend, dan, juichend straks en afkeurend soms – Maurits Wagenvoort

16.30 uur

De wedstrijden op de eerste moderne Olympische Spelen zijn begonnen! De Amerikaan Frank Lane is zijn heat op de 100 meter de allereerste winnaar. De finale is op 10 april.

Frank Lane

18.47 uur

James Connolly uit de Verenigde Staten wint bij de hink-stap-sprong met een afstand van 13,71 meter. Hij is daarmee de eerste olympisch kampioen van het moderne tijdperk. Onze verslaggever Maurits Wagenvoort is diep onder de indruk van het stadion, waarin deze wedstrijden worden gehouden.

Van wit marmer zijn de in zetels verdeelde banken, die trapsgewijze in halven cirkel het kampperk omringen. Steil rijst achter de bovenste zit- en staanplaatsen — alle in de open lucht — de heuvel op. Wij klommen tusschen krakende gele doornstruiken — den driedistel onzer duinen niet ongelijk — en over rollende steenen omhoog, en van elke plaats hadden wij het heerlijkste uitzicht over zee en oude tempels en het kampperk in de diepte. Vier dagen achtereen zullen daar renners en discus-werpers en ruiters en gymnasten strijden om den krans van wilde olijven – Maurits Wagenvoort

James Connolly

19.10 uur

Maak kennis met onze verslaggever Maurits Wagenvoort vanuit Griekenland, de enige Nederlandse ooggetuige van de wedergeboorte van de Olympische Spelen. Een groot deel van zijn oeuvre staat bij DBNL op bit.ly/3sXuTY6

19.44 uur

De Amerikaan Robert Garrett wint het discuswerpen, een klassieke Griekse sport. Als voorbereiding had hij in de bibliotheek van Princeton onderzocht hoe die sport moest worden beoefend. De teleurstelling onder de Griekse toeschouwers is enorm, omdat zij hadden gerekend op een landgenoot als kampioen.

19.45 uur

En met dit bericht sluiten we deze eerste dag af van de Olympische Spelen van 1896 in Athene. Morgen staat onder meer de 400 meter bij de atletiek op het programma. De deelnemers klagen al over de scherpe bochten in het stadion. Ook de schermers en gewichtheffers komen morgen in actie.

Καληνυχτα!

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.