NieuwOlympische Spelen

LIVEBLOG ATHENE 1896 – de zesde dag

Precies 125 jaar geleden waren in Athene de eerste Olympische Spelen van het moderne tijdperk. Onze verslaggever Maurits Wagenvoort was hier als enige Nederlander bij aanwezig. Samen met hem kijken we real-time terug – vandaag dag 6. Kijk hier terug op gisteren.

Olympisch zwemmen in het Griekse zeewater

14.14 uur

Alle kranten schrijven over de marathon van gisteren, allemaal over Spiridon Louis, de nieuwe nationale held. De Spelen zelf gaan natuurlijk gewoon door. Bij Piraues is het zwemmen begonnen in het hele koude zeewater. De zwemmers klagen steen en been.

De nieuwe nationale held

16.01 uur

In het Olympisch Stadion zijn vandaag worstelwedstrijden, maar de belangstelling valt tegen. Na de marathon van gisteren lijkt het hoogtepunt van deze Spelen al voorbij. De Duitser Carl Schuhmann wint goud in de enige discipline. Op de foto schudt hij de hand van de verliezend finalist Georgios Tsitas uit Griekenland.

16.25 uur

Wat een vakantie! John Boland uit Ierland is toevallig als toerist in Athene tijdens de Olympische Spelen. Hij leende een racket en wint goud bij het enkelspel. Hij doet later ook nog mee aan de dubbel.

17.01 uur

De eerste kampioen bij het zwemmen is Alfréd Hajós uit Hongarije. Er zijn vier afstanden, die allemaal vandaag worden gehouden. Er zijn 20.000 toeschouwers in Pireaues bij deze wedstrijden in de koude zee.

19.05 uur

Het laatste nieuws van de wielerbaan met drie afstanden: 333 m, 2000 m en 10000 m. De Fransman Paul Mason heeft ze allemaal gewonnen. De Franse vlag heeft dus de hele dag gewapperd. Er was veel publiek in het Velodrome.

19.18 uur

Niet te geloven! John Boland uit Ierland wint zijn tweede olympische titel bij het tennis, op de dubbel. Hij is tijdens de Olympische Spelen toevallig als toerist in Athene en had niet eens een racket bij zich.

Slotwoord Maurits Wagenvoort

De Olympische Spelen zijn inmiddels over de helft van het programma. Sporten als atletiek, turnen en het zwemmen zijn al afgerond. Het hoogtepunt van morgen wordt de receptie van koning George I in zijn paleis. Wat zal hij zeggen over de Olympische Spelen?

De laatste woorden van vandaag zijn weer voor onze correspondent, de enige Nederlander in Athene.

Omdat nu het gezonde en sterke lichaam opnieuw door de beschaving wordt geëerd; omdat de staat in alle landen de gymnastiek aanmoedigt als een middel tot eigen voortdurende regeneratie, daarom wil men opnieuw de Olympiaden invoeren, om de vier jaren hoogtijd houden van gymnastiek en sport. Maar nu niet langer op één plaats: de beschaving beperkt zich niet langer tot Griekenland Maurits Wagenvoort.

Καληνυχτα!

LIVEBLOG ATHENE 1896 – de vijfde dag

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.