NieuwOlympische Spelen

Mark Huizinga wil dat Angelique Seriese alsnog wordt erkend als olympisch judokampioene van 1988

Het Internationaal Olympisch Comité moet met terugwerkende kracht erkennen dat alle vrouwelijke judoka’s op de Olympische Spelen van 1988 officiële deelnemers zijn geweest. Dat zegt Mark Huizinga, olympisch judokampioen in 2000, in de podcast Chefs de Mission.

Angelique Seriese, foto John Vane via het Stadsarchief Rotterdam

Judo was op de Spelen van 1964 in Tokio voor de eerste keer een officiële olympische sport, maar dan wel alleen bij de mannen. Dat was vooral de wens van het gastland Japan zelf, wat voor maandenlange discussies zorgde binnen het IOC, omdat het evenement te groot dreigde te worden met weer een nieuwe sport. Uiteindelijk trok Anton Geesink daar de meeste aandacht.

Het was eenmalig, zei de sportkoepel streng, en besloot daarom nog vóór de Spelen in Tokio dat judo niet zou terugkeren op de Spelen van 1968 in Mexico. Japan was erg boos op dit besluit, maar kon er niets meer tegen doen. Toch was het in 1972 opnieuw onderdeel van de Spelen, waar Wim Ruska uit Amsterdam twéé keer goud won.

Vrouwen werden in die begintijd niet toegelaten tot de kracht- en vechtsporten op de Olympische Spelen. De sportieve emancipatie verliep in een zeer laag tempo. Ook bij het judo werden ze lange tijd geweerd. Pas in 1992 waren er voor de eerste keer vrouwelijke deelnemers, in Barcelona.

Seoul 1988

Toch waren er vier jaar eerder in Seoul ook al vrouwelijke judoka’s in actie gekomen bij het judo, maar toen was dat nog een demonstratiesport. Er waren zeven gewichtsklassen, waarbij Angelique Seriese goud won boven 72 kg. Het werd nooit erkend als een olympische prestatie, omdat vrouwen in die tijd dus niet werden toegelaten bij het judo.

Mark Huizinga werd zelf olympisch kampioen in 2000, en was daarmee na Geesink en Ruska de derde Nederlander, die dat presteerde. Deze week vertelt hij daarover in de podcastserie Chefs de Mission.

Huizinga kent Seriese al sinds 1988, toen hij als 15-jarige jongen naar de club van Chris de Korte was gegaan. “Ik ben een aantal jaren haar vaste trainingspartner geweest. Toen was ik nog een stuk lichter. Zeker in het begin maakten ze me echt finaal in. Ze was zo loeisterk.”

Met terugwerkende kracht voelt Huizinga zich ongemakkelijk dat hij altijd in dat rijtje van drie Nederlandse kampioenen werd geplaatst, zonder melding van Seriese in 1988. “Eigenlijk ging ik een beetje mee in het verhaal dat het in 1988 een demonstratiesport was voor de vrouwen, terwijl dat natuurlijk helemaal nergens op slaat. Je zou het in de huidige tijd niet meer kunnen verzinnen dat er een nieuwe sport komt en dat de mannen olympisch kampioen kunnen worden, maar de vrouwen niet.”

Erkenning

Op de Spelen van 1988 stond zo de wereldtop van het vrouwenjudo in dezelfde hal als hun mannelijke collega’s, met dezelfde regels en dezelfde scheidsrechters. Na afloop was er dezelfde prijsuitreiking, maar meteen na afloop telde dat allemaal niet meer.

“Angelique had er net zo hard voor getraind als iedereen,” aldus Huizinga in de podcast. “Toen ze als kampioen terugkwam bij de club was dat dan ook big deal voor ons. Ik pleit er daarom voor, met de kennis die we nu hebben, dat we die medailles van het vrouwentoernooi erkennen als echte olympische medailles.”

Hij verwijst daarbij naar de Spelen van Parijs deze zomer. “Het past met de context van nu, juist met die Spelen in Parijs die de gendergelijkheid zo hoog in het vaandel hebben staan. Het zou wel echt een mooi gebaar zijn.”

Het zou dan niet alleen gaan om Seriese, maar om alle deelnemers van 1988. Volgens Huizinga wordt het bijna veertig jaar later wel eens tijd dat al die vrouwen een officiële erkenning krijgen als olympiër.

Het IOC is verantwoordelijk voor zo’n besluit, maar Huizing hoopt ook dat de Internationale Judo Federatie zich ermee bemoeit. “Die zou moeten zeggen, we moeten dit even recht zetten.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.