NieuwOlympische Spelen

Maurits Nibbering schrijft de biografie van het Olympisch Stadion, dat in 2028 zijn honderdste verjaardag viert

Het Olympisch Stadion in Amsterdam bestaat in 2028 precies honderd jaar. Beeldhistoricus Maurits Nibbering schrijft hierover een boek, dat tijdens het eeuwfeest verschijnt. Nibbering was eind vorige eeuw betrokken bij de succesvolle reddingsactie van dit stadion.

Maurits Nibbering toont een boek uit 1924 van Jan Wils, dat van groot belang is geweest voor zijn ideeën over het Olympisch Stadion

Maurits Nibbering kent het Olympisch Stadion al sinds zijn jeugd, opgegroeid in Haarlem. Samen met zijn familie keek hij daar naar baanrenwedstrijden. “Ik kan die motoren nog horen en voelen.” Zijn fascinatie voor het werk van architect Jan Wils begon in de jaren 80 toen Amsterdam kandidaat stond voor de Olympische Spelen van 1992.

In de jaren 90 werd het Olympisch Stadion bedreigd door sloop, omdat de gemeente Amsterdam op die plek huizen wilde bouwen. Bijna niemand dacht dat afbraak voorkomen kon worden. Integendeel, want er was al een comité gevormd voor het officiële afscheid. Nibbering deed daar ook aan mee, maar vroeg zich al snel af of er niet juist een actie moest komen voor behoud. Hij schreef daarom een korte historische schets van het Olympisch Stadion.

Piet Kranenberg raakte er in die tijd ook van overtuigd dat sloop voorkomen moest worden, als voormalige topman van Amstel. In samenwerking met Bram Mulder, president-commissaris van de NV Het Nederlandsche Sportpark Olympisch Stadion, en stadiondirecteur Otto Roffel vormde hij de zogenaamde Drie Musketiers, die zich hier succesvol tegen hebben verzet. Dat gebeurde onder meer met een inzamelingsactie om het benodigde geld binnen te halen, waar Nibbering aan meewerkte. Met succes, want het Olympisch Stadion bestaat tenslotte nog steeds.

Het Olympisch Stadion in 1928, Foto Nederlands Olympisch Comité via Europeana

Honderdjarig bestaan

In 2028 kan daarom het eeuwfeest worden gevierd, precies honderd jaar na de Olympische Spelen in Amsterdam. Dat is voor Nibbering de reden om een boek over het stadion te schrijven, zo zei hij tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van Stichting De Sportwereld en de Sociëteit Olympisch Stadion.0

“Ik heb al heel vaak het verhaal verteld over het Olympisch Stadion,” lichtte Nibbering toe. “Naar schatting heb ik in de jaren negentig zo’n vierhonderd rondleidingen gegeven, wat heel belangrijk is geweest om mensen door de toenmalige betonrot heen te laten kijken.”

Het wordt een biografische schets van het Olympisch Stadion, een levensbeschrijving. “Ook met het verhaal eromheen,” aldus Nibbering. Het verschijnt als vanzelfsprekend in 2028, als het stadion zijn honderdste verjaardag viert.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.