NieuwOlympische Spelen

Medaille voor de Nederlandse helden van de Hongaarse revolutie van 1956

De website Europeana besteedt al een heel jaar veel aandacht aan het sportieve erfgoed in Europese collecties. Nu ook met mijn verhaal over een heel bijzondere medaille, die Hongarije in 2016 uitreikte aan Nederlandse sporters.

Foto via Europeana

In 2016 was ik op een congres in Boedapest voor een lezing over de historische banden tussen de Olympische Spelen en politiek. Hier kreeg een groep Nederlandse, Zwitserse en Spaanse voormalige sporters een staande ovatie van tien minuten tijdens een voorstelling in het Nationale Danstheater en werden ze met een medaille geëerd als helden van de Hongaarse revolutie. Het waren sporters die niet aanwezig waren op de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne, Australië.

Een maand voor de opening van deze Spelen werd de Hongaarse opstand namelijk door het Sovjetleger met geweld neergeslagen. Uit protest tegen de deelname van de Sovjet-Unie aan de Olympische Spelen besloot het Nederlands Olympisch Comité op het laatste moment de Spelen te boycotten, samen met Zwitserland en Spanje. Een hele generatie Nederlandse sporters bleef met lege handen achter. De teleurstelling was groot.

Deze boycot werd daarna altijd verzwegen door het communistische regime in Hongarije. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie moest Hongarije zijn geschiedenis herschrijven en zo ontdekte de bevolking dat drie landen in 1956 solidair met hen waren. Hoeveel dit voor hen betekende, werd duidelijk in 2016 toen alle, nog levende, sporters uit Nederland, Zwitserland en Spanje werden uitgenodigd om alsnog geëerd te worden met deze medaille.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.