NieuwOlympische Spelen

Mede dankzij Nederland mag Qatar in 2036 de Olympische Spelen organiseren

Nederland stuurt een regeringsafvaardiging naar het WK voetbal in Qatar. Het is zelfs mogelijk dat koning Willem-Alexander een bezoek brengt als officieel staatshoofd. Deze diplomatieke aanwezigheid vergroot de kans aanzienlijk dat Qatar ook de Olympische Spelen van 2036 zal organiseren.

Het WK voetbal in Qatar is nu al het grootste sportschandaal van onze eeuw. Bij de toewijzing is sprake geweest van grootschalige fraude en omkoping. Tijdens de bouw van de stadions en de infrastructuur zijn duizenden slachtoffers gevallen. En dan beantwoordt de situatie van minderheden in Qatar ook nog eens niet aan de standaarden van de mensenrechten.

In februari 2021 nam de Tweede Kamer daarom een motie aan om geen afvaardiging van de Nederlandse regering te sturen, wat ook geldt voor koning Willem-Alexander. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft die nu definitief terzijde gelegd en negeert daarmee de wens van de meerderheid van het parlement.

De Zomerspelen van 2036

Op 3 juni was de boekpresentatie van Nooit meer Qatar, dat je hier kan kopen. Als één van de auteurs leg ik hierin uit waarom het zo belangrijk is om te protesteren tegen dit wereldkampioenschap. Als er geen fundamentele veranderingen worden doorgevoerd in de internationale sport, dreigt hetzelfde schandaal zich over veertien jaar te herhalen.

Qatar heeft zich namelijk kandidaat gesteld voor de Olympische Spelen van 2036 – ongetwijfeld opnieuw in de winter. IOC-voorzitter Thomas Bach heeft hierover vorig jaar zelfs al gesproken in Doha, de hoofdstad van Qatar, waarmee de kans groeit dat dit land nog eens een megasportevenement mag organiseren, ondanks alle internationale protesten van dit moment.

Dat lijkt allemaal misschien heel ver weg, maar schijn bedriegt. Het IOC besloot in 2017 om de Zomerspelen van 2028 in Los Angeles te organiseren, elf jaar vóór de openingsceremonie. Diezelfde periode is ook gehanteerd voor Brisbane, dat vier jaar later aan de beurt is. Als het IOC opnieuw elf jaar voor aanvang de Spelen van 2036 toewijst, is dat over drie jaar al actueel! Een succesvol WK voetbal is daarom essentieel voor Qatar om de Zomerspelen binnen te halen, de ideale eindsprint die alle concurrenten voor 2036 op een afstand zet.

Koop hier het boek “Nooit meer Qatar” voor maar vijftien euro

Propaganda

Dat succes voor Qatar en de FIFA is verzekerd als de wereldleiders aanwezig bij dit WK doen alsof er niets aan de hand is. Zo ontstaat de verontrustend grote mogelijkheid dat er over tien jaar wéér duizenden arbeiders als slaven worden ingezet bij de bouw van de sportieve infrastructuur. Dan is er opnieuw het gevaar dat het leven van duizenden mensen op het spel wordt gezet voor een paar weekjes sport. En dan krijgt Qatar voor de tweede keer de mogelijkheid om zijn misdadige reputatie schoon te wassen met een sportevenement.

Dat moeten we allemaal nu al onder ogen zien. Onze daden van nu hebben een directe invloed op de gebeurtenissen van 2036. Daarom is het zo belangrijk dat de missie van Qatar en de FIFA mislukt om van dit WK voetbal een geslaagde propagandashow te maken. Als de internationale sportwereld dat zelf niet in wil zien, is het aan de rest van de maatschappij om dat duidelijk te maken.

Dat maakt het besluit van minister Hoekstra extra dramatisch. De aanwezigheid van een Nederlandse diplomatieke afvaardiging is zeer belangrijk voor de status van het wereldkampioenschap, al helemaal als ook nog eens het officiële staatshoofd aanwezig is, koning Willem-Alexander dus.

Op deze manier steunt de Nederlandse regering het bid voor Qatar voor de Zomerspelen van 2036. Op deze manier levert de Nederlandse regering een enorme bijdrage aan het volgende grootste sportschandaal van deze eeuw. En dat is dan ook precies de reden waarom er alsnog een diplomatieke boycot moet komen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.