Trauerfeier im Olympiastadion
NieuwOlympische Spelen

München had in 1972 noodscenario’s voor de Olympische Spelen, maar deed er niets mee

Parijs heeft noodscenario’s voor een eventuele aanslag. Die waren er ook voor de Olympische Spelen van 1972 in München, maar toch waren de autoriteiten volkomen verrast na de gijzeling van Israëlische sporters.

Rouw in het Olympisch Stadion in München in 1972. Foto Bundesarchiv via Wikicommons

De Franse president Macron heeft verklaard dat er zeker twee noodscenario’s zijn voor een aanval op de openingsceremonie. “Als er risico’s zijn, hebben we een plan B en zelfs een plan C.”

Dat klinkt indrukwekkend, maar het zou pas écht nieuws zijn als de Fransen géén maatregelen zouden treffen. Het is namelijk wel eens eerder gebeurd dat de internationale sport werd bedreigd, óók de Olympische Spelen.

Situatie 21

Het is tenslotte een dieptepunt in de geschiedenis van de Olympische Spelen: op 5 september 1972 bestormden acht Palestijnse terroristen de onderkomens van Israëlische sporters. Deze actie eindigde in een dodelijke chaos, maar later bleek dat er op voorhand heel veel informatie beschikbaar was hoe hierop doortastend had kunnen worden gereageerd.

De Duitse organisatie had namelijk aan politiepsycholoog Georg Sieber gevraagd of hij scenario’s kon bedenken, die de Olympische Spelen zouden kunnen treffen. Het kon niet extreem genoeg zijn, zodat de ordehandhavers met alles rekening konden houden. Sieber schetste daarop 26 (!) mogelijke rampen, waaronder Situatie 21: ‘Om vijf uur in de morgen klimt een commandogroep over de muur van het Olympisch dorp. De indringers bezetten de woning waar de Israëlische ploeg is gehuisvest. Er wordt geschoten en er wordt rook gezien.’

Aldus Sieber in februari 1972, zeven maanden voordat Situatie 21 zich aandiende in de werkelijkheid.

In 2001 sprak tv-programma Andere Tijden met Sieber over de gijzeling, die hij zo treffend had voorspeld. Hieruit bleek dat het rapport van Sieber was genegeerd. ‘De politie redeneerde dat als de zaak uit de hand zou lopen, het leger ingeschakeld zou worden en die zouden het dan verder wel oplossen. Sieber stelde voor om dan tenminste enkele maatregelen te nemen als het spreiden van de Israëlische atleten over verschillende woningen. Ook dit advies werd niet opgevolgd.’

Het Kopel-rapport

Zo was er geen enkele beveiliger van het Olympisch Dorp bewapend tijdens de Spelen. “Er gebeurt hier ’s nachts toch nooit wat”, zei de majoor, die hiervoor verantwoordelijk was. Mede door die ongelukkige uitspraak verweet Israël de Duitsers dat ze te weinig hadden gedaan om de gijzeling te voorkomen, maar in 2005 kwam er nieuw licht op deze zaak door het boek Vergelding van Aaron Klein. De auteur citeerde uit het geheime Kopel-rapport van de Israëlische staat over de gebrekkige voorzorgsmaatregelen. Ook Israël had alle waarschuwingen in de wind geslagen.

Op 11 juli 1972 bijvoorbeeld, anderhalve maand vóór aanvang van de Spelen, waarschuwde coach Shmuel Lalkin het Israëlische Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport voor de slechte bewaking van het Olympisch Dorp. “Meneer,” was het antwoord hierop, “u bemoeit zich met zaken die u niets aangaan.” In de maanden erna werden alle andere aanwijzingen genegeerd of gemist – zowel in West-Duitsland als in Israël.

Slotceremonie

Een andere mogelijkheid, die Sieber had vastgelegd, was een aanval op een ceremonie met een gekaapt vliegtuig. Tijdens de slotceremonie van 1972 ontstond paniek, omdat de veiligheidsdiensten meenden dat er inderdaad zo’n toestel onderweg was naar München.

Vanuit een luchtmachtbasis vertrokken daarom twee jachtvliegtuigen richting Olympisch Stadion. ‘Ze moesten alert blijven en in de buurt van het stadion rondjes blijven cirkelen,’ schreef Micha Peters twee jaar geleden op deze site. ‘Ook werd het gehele luchtruim rond het stadion afgeschermd: er mocht geen vliegtuig in.’

De stadionspeaker was al op de hoogte gesteld, maar er werd nog niets gezegd tegen de 70.000 toeschouwers. Pas op het allerlaatste moment bleek het vliegtuig een Fins passagierstoestel te zijn, waarvan de radar buiten werking was geweest. Alles was weer onder controle, aldus de gezagvoerder – nét op tijd.

Noodscenario’s tijdens Olympische Spelen zijn dus niet vreemd. Het gaat er vooral om wat er met de informatie wordt gedaan op het moment dat het nodig is.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.