NieuwOlympische Spelen

Na meer dan een halve eeuw is Lidiya Skoblikova ingehaald door Ireen Wüst

Ireen Wüst is Lidiya Skoblikova gepasseerd als meest succesvolle olympische schaatser ooit. In 1960 en 1964 heerste ze over de internationale banen. Skoblikova is ook opgenomen in de expo van Europeana over 125 jaar Olympische Spelen – hier

Foto Eric Koch via het Nationaal Archief

Het langebaanschaatsen staat sinds de eerste Olympische Winterspelen van 1924 op het programma, maar in de eerste decennia wel alleen voor mannen. Pas in 1960 werden er voor de eerste keer vrouwen toegelaten.

Het was meteen het begin van het tijdperk van Lidiya Skoblikova uit de voormalige Sovjet-Unie, met olympische titels op de 1500 en 3000 meter. Vier jaar later won ze zelfs alle afstanden, waarmee ze de eerste olympiër werd met vier gouden medailles op één editie van de Winterspelen. Alleen de Amerikaanse schaatser Eric Heiden presteerde in 1980 beter met vijf olympische titels.

Skoblikova is nog wel steeds de olympische schaatser met de meeste gouden medailles ooit. Haar dominantie strekte zich ook uit naar de wereldkampioenschappen met titels in 1963 en 1964. In beide gevallen won ze alle afstanden, wat daarna nooit meer is geëvenaard op een WK allround voor vrouwen.

Na haar schaatsloopbaan werd Skoblikova onder meer hoogleraar, lid van het Olympisch Comité van de Sovjet-Unie en voorzitter van de Russische schaatsbond. Bij de openingsceremonie van de Winterspelen van 2014 in Sochi droeg zij de olympische vlag.

 

 

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.