NieuwOlympische Spelen

Nederlander was verantwoordelijk voor de olympische duiven van 1968

Een oude traditie tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen is het loslaten van duiven. In Mexico in 1968 was Henk de Weerd uit Breda hiervoor verantwoordelijk, toen 24 jaar oud.

Het vrijlaten van de duiven is helemaal aan het einde van deze film

Henk de Weerd studeerde eind jaren zestig diergeneeskunde in Utrecht toen hij de uitnodiging kreeg om naar Mexico-Stad te komen. Of hij misschien zin had om tienduizend duiven los te laten tijdens de openingsceremonie, waarbij het de organisatie niet zoveel uitmaakte dat De Weerd nog nooit zelf duiven had gehad. Zijn vader Piet was echter een grootheid in de duivensport, maar die had zelf geen zin om te gaan.

“Eigenlijk was de uitnodiging voor hem bestemd,” zei Henk de Weerd in De Telegraaf over zijn vader. “Zij is afkomstig van de Mexicaanse bond van postduiveniiefhebbers. De directeur van deze bond is een Spanjaard, die wel eens bij ons in Breda op bezoek komt. De laatste keer dat hij er was, vertelde mijn vader hem dat hij er niet voor voelde de uitnodiging aan te nemen, omdat hij nog onlangs in Mexico geweest is, en toen ben ik uitgenodigd.”

Dat hij zelf nooit duiven had gehouden, vond de student geen probleem: “Ik ga het op wetenschappelijke basis doen, met het intelen van rassen en dergelijke.” Belangrijker voor hem was het opdoen van ervaring, zo zei hij tegen De Nieuwe Leidsche Courant: “Voor mij is dit bezoek erg interessant ter oriëntatie, vooral als introductie in de duivensportwereld.”

Op zaterdag 12 oktober vond de plechtigheid plaats, precies 476 jaar nadat Columbus op San Salvador voet op Amerikaanse bodem had gezet. Eerst verschenen de deelnemers in het stadion, waarna de president van Mexico de Spelen officieel voor geopend verklaarde. Een Japanse delegatie overhandigde de olympische vlag aan de organisatoren, vier jaar geleden nadat het evenement in Tokio was. Met saluutschoten en tienduizenden gekleurde ballonnen arriveerde de olympische toorts het stadion. Aan het slot was de olympische eed en werden de duiven losgelaten.

Alles verliep volgens plan, alhoewel de sfeer in de stad was geladen door zichtbare aanwezigheid van tanks en veiligheidstroepen – kort na het bloedbad onder demonstrerende studenten. En dat maakte het loslaten van de duiven tot een mooi, maar ook wrang spektakel als symbool voor de vrede, zo oordeelde De Volkskrant: “Alleen het loslaten van de tienduizend vredesduiven gaf een onbehaaglijk gevoel, terwijl de tanks in slagorde buiten de muren stonden opgesteld.”

De Weerd werd daarna een internationaal vermaarde duivenarts. De traditie van de duiven werd na Seoul 1988 afgeschaft nadat de vogels door het olympisch vuur waren gevlogen en brandend neerstortten.

 

Advertentie

Reserveer bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.