NieuwOlympische Spelen

Nederlandse baanrenner verspeelde olympisch goud door dronken teamgenoot

Roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben met het zicht op de finish een gouden olympische medaille verspeeld. Iets vergelijkbaars gebeurde in 1924 met twee Nederlandse baanrenners, maar onder heel andere omstandigheden. Zowel in 1924 als 2021 was brons het eindresultaat.

Gerard Bosch van Drakestein, foto via Wikicommons, daarna met de computer ingekleurd

Op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs waren de baanrenners Gerard Bosch van Drakestein en Maurice Peeters enkele meters verwijderd van de olympische titel op de tandem – tot en met 1972 een officiële discipline. In een directe confrontatie met Denemarken en Frankrijk lag het duo op koers naar goud en had de eindstreep al in zicht.

Vlak voor de finish stuurde Peeters echter volkomen onverwacht naar boven en bleef daar slingerend rondrijden. Bosch van Drakestein hield uit schrik de benen stil, waarna Frankrijk en Denemarken door dit gaatje naar goud en zilver reden. Voor Nederland restte niets meer dan de derde plaats. Een zekere gouden medaille was brons geworden, net als in 2021. “We waren de sterksten,” aldus een sombere Bosch van Drakestein na afloop.

Cognac

Natuurlijk moest Peeters zijn stuurfout verklaren. Vlak voor de eindstreep had hij een harde schreeuw gehoord, zei hij, waarvan hij erg was geschrokken. In een gesprek met het Parool op 8 oktober 1964 werd er echter een compleet ander verhaal verteld door Bosch van Drakestein. Kort voor de start had Peeters tegen zijn compagnon gezegd dat hij een glas cognac moest drinken, iets wat hij zelf altijd deed om de zenuwen te verdrijven. “Bosch, jij neemt nooit doping, maar doe mij nu een plezier en drink voor de start een klein glaasje cognac. Heus, daar rijd je uitstekend op. In mijn cabine staat een flesje met een glaasje erbij.” In 1924 was dat nog niet verboden, want pas in 1968 werd er op de Olympische Spelen voor de eerste keer op doping gecontroleerd.

Bosch van Draestein dronk eigenlijk geen alcohol, maar uit solidariteit nam hij inderdaad een glaasje en begon aan de wedstrijd. Toen hij na de finale terugkeerde naar de kleedkamer, zag hij tot zijn verbazing dat de complete fles nog snel was leeggedronken door Peeters. De baanrenner was dus gewoon dronken tijdens zijn rit! “Dat verklaart dat geslinger zonder einde in de bocht.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.