NieuwOlympische Spelen

NOC*NSF opent zijn historische collectie over de Olympische Spelen

Het is Olympic Day, de dag dat in 1894 het Internationaal Olympisch Comité werd opgericht. Precies op die dag maakt de website Europeana bekend dat een groot deel van het Nederlandse olympische erfgoed beschikbaar wordt gesteld – hier. Sportgeschiedenis heeft hierbij geholpen.

Paardensport bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, via Europeana

Europeana is de overkoepelende erfgoedinstelling van Europa, waarbij alle nationale bibliotheken van de Europese lidstaten en nog eens zo´n duizend instellingen zijn aangesloten. Het internationale sporterfgoed is dit jaar één van de hoofdthema´s van Europeana.

In de afgelopen maanden hebben Sportgeschiedenis en Europeana samengewerkt bij het samenstellen van een expositie over 125 jaar Olympische Spelen. Daarvoor is ook contact gelegd met NOC*NSF en de Collectie Gelderland als belangrijke beheerders van Nederlandse sporterfgoed. Dat heeft ertoe geleid dat een kleine 2000 foto´s worden gedeeld via Europeana – hier. Een deel daarvan zal deze zomer ook te zien zijn in de expositie Olympia aan Zee in Den Haag.

Al het materiaal is rechtenvrij en kan dus gebruikt worden, met bronvermelding natuurlijk. Het gaat om grote aantallen persfoto’s van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, maar ook om afbeeldingen van medailles, postzegels en plakboeken.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.