NieuwOlympische Spelen

NOC*NSF opent zijn historische collectie over de Olympische Spelen

Het is Olympic Day, de dag dat in 1894 het Internationaal Olympisch Comité werd opgericht. Precies op die dag maakt de website Europeana bekend dat een groot deel van het Nederlandse olympische erfgoed beschikbaar wordt gesteld – hier. Sportgeschiedenis heeft hierbij geholpen.

Paardensport bij de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, via Europeana

Europeana is de overkoepelende erfgoedinstelling van Europa, waarbij alle nationale bibliotheken van de Europese lidstaten en nog eens zo´n duizend instellingen zijn aangesloten. Het internationale sporterfgoed is dit jaar één van de hoofdthema´s van Europeana.

In de afgelopen maanden hebben Sportgeschiedenis en Europeana samengewerkt bij het samenstellen van een expositie over 125 jaar Olympische Spelen. Daarvoor is ook contact gelegd met NOC*NSF en de Collectie Gelderland als belangrijke beheerders van Nederlandse sporterfgoed. Dat heeft ertoe geleid dat een kleine 2000 foto´s worden gedeeld via Europeana – hier. Een deel daarvan zal deze zomer ook te zien zijn in de expositie Olympia aan Zee in Den Haag.

Al het materiaal is rechtenvrij en kan dus gebruikt worden, met bronvermelding natuurlijk. Het gaat om grote aantallen persfoto’s van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, maar ook om afbeeldingen van medailles, postzegels en plakboeken.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.