NieuwOlympische Spelen

Nooit meer heeft iemand als Wim Ruska de judomat betreden

Op 14 februari 2015 overleed Wim Ruska, in 1972 de enige judoka ooit met twéé gouden olympische medailles op één olympisch judotoernooi. Dankzij de terroristische aanslag op de Olympische Spelen werd die prestatie overschaduwd. 

Nooit heeft iemand als Wim Ruska de judomat betreden, geboren op 29 augustus 1940. Tijdens het Wereldkampioenschap van 1971 paste hij zijn armworp toe op de Japanner Nobuyuki Maejima, die pas na drie keer stuiteren tot stilstand kwam. De verliezer nam ter plekke afscheid van zijn sport en ging op zoek naar een nieuwe hobby. Wederom toonde de Nederlander aan dat hij de allerbeste was, misschien wel aller tijden. Tegen zijn snelheid, techniek en explosiviteit was geen sterveling opgewassen.

Ruska won zijn eerste gouden olympische medaille voordat de gijzeling van de Israëlische sporters was begonnen. Na afloop van die gijzeling won hij ook nog goud won in de open categorie. Hij was daarmee de eerste – en nog steeds de enige – judoka ter wereld, die gedurende één Olympische Spelen twee gouden medailles won. Ruska kreeg echter het verwijt dat hij in München was gebleven na die terroristische aanslag, alsof hij die zelf had gepleegd.

Linkse rakkers

Na thuiskomst werd hij niet eens gehuldigd in zijn woonplaats Amsterdam. De judoka zei hierover in een commentaar: “Normaal worden er altijd festiviteiten georganiseerd. Na München niet. Het was zelfs zo dat de linkse rakkers het je kwalijk namen dat je was gebleven. Ik heb het als heel naar ervaren om als topsporter geconfronteerd te worden met politiek.”

Het beste voorbeeld hoe Ruska werd weggedrukt in de anonimiteit was het Polygoon Jaaroverzicht van 1972. Daarin horen we de opmerking: “Wim Ruska wint een judowedstrijd op de Olympische Zomerspelen in München.”

Een judowedstrijd op de Zomerspelen… Hij won twee keer goud!

In 2015 is Ruska overleden.

Wim Ruska in 1972 met zijn twee gouden medailles

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -