Olympische Spelen

Olympisch kampioen uit Algerije won als Fransman de marathon van 1928

De marathon op de Olympische Spelen van 1928 werd gewonnen door een Algerijn. Hij staat alleen in de boeken als Fransman.

Ahmed Boughéra El Ouafi arriveert als eerste in het Olympisch Stadion

De olympische marathon van 1928 werd gewonnen door Ahmed Boughéra El Ouafi. Hij won als Fransman, alhoewel hij als Algerijn werd geboren. Net als sommige voetballers van Marokko op het laatste WK voetbal verenigde hij zo verschillende nationaliteiten.

In de sport is het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld dat iemand met verschillende landen tegelijk een band heeft, zo ook Dries Boussatta. Eén van de mooiste voorbeelden is oud-Feyenoorder Jonathan de Guzman: geboren in Canada, vader Filipijns, moeder Jamaicaans, maar genaturaliseerd tot Nederlander. Hij had zo de keuze uit vier nationale elftallen!

Op de Universiteit van Rotterdam loopt momenteel zelfs het wetenschappelijke sporthistorische onderzoek Sport and Nation naar nationaliteitsveranderingen in de sport met op 14 juni een congres. Ik schreef tenslotte net al dat we dit verschijnsel ruim negentig jaar geleden al zagen bij El Ouafi. Als Algerijn in Frankrijk was zelfs een olympisch kampioenschap onvoldoende om maatschappelijke status te winnen. Integendeel, hij werd vergeten, raakte aan de bedelstaf en werd in 1959 vermoord. Door het Algerijnse verzet nog wel – letterlijk vermalen door zijn twee nationaliteiten.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.