Olympische SpelenZomerspelenZwemmen

Olympisch kampioen Yasemin Smit studeert af op Olympische Spelen

Yasemin Smit won in 2008 olympisch goud met het Nederlandse waterpoloteam. Vier jaar later studeerde ze af op de Olympische Spelen.

Dutch Olympic Games in 2028. News framing and the presence of actors in Dutch newspaper coverage

Op 14 maart 2012 twitterde John Volkers van de Volkskrant dat hij een interview had met Yasemin Smit, de waterpoloster die in 2008 olympisch goud won. Het gebeurt wel vaker dat een sportjournalist met een sporter spreekt, maar hier gebeurde iets opmerkelijks: Volkers was niet degene die de vragen stelde, maar moest ze juist beantwoorden.

Smit werkte aan haar masterscriptie voor de Universiteit van Amsterdam: Dutch Olympic Games in 2028. News framing and the presence of actors in Dutch newspaper coverage. Ze onderzocht hierin hoe de Nederlandse kranten verslag deden van het Olympisch Plan 2028, waarbij ze enkele sportjournalisten sprak. Naast Volkers waren dat Henk Stouwdam van het NRC Handelsblad, Hans Klippus van het Algemeen Dagblad en Bert Schaap van de Telegraaf.

Dit onderzoek is openbaar via de website van Universiteit van Amsterdam. Om het toegankelijk te maken voor een breder publiek heb ik het geplaatst in mijn digitale bibliotheek van sporthistorische werken, dat inmiddels 83 werken bevat. Hieronder zitten veel meer onderzoeken van studenten van de afgelopen jaren. Het werk van Smit staat hier.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.