Olympische Spelen

Olympisch Stadion krijgt startpistool van Olympische Spelen 1928

Het Olympisch Stadion ontvangt uit handen van de Politie Zaanstreek het startpistool, dat tijdens de Olympische Spelen van 1928 is gebruikt. De revolver was oorspronkelijk van Adriaan Paulen.

Stil is het nu, maar de knal van het pistool is nog niet verstorven, of het gansche Stadion barst weer in daverend geschreeuw los.

Het startpistool, dat in 1928 werd gebruikt tijdens de Olympische Spelen, is een Webley & Scott LTD met serienummer 06187. Het werd na de Olympische Spelen aangekocht door Adriaan Paulen, toentertijd één van Nederlands belangrijkste atleten en later voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie en de wereldatletiekbond IAAF. Via zijn weduwe belandde het bij de sectie Forensische Opsporing van de politie Zaanstreek – Waterland met het verzoek het naar het sportmuseum te brengen.

De revolver werd gebruikt tijdens de Olympische atletiekwedstrijden van 1928. ‘Stil is het nu,’ schreef het Nieuwsblad van het Noorden bijvoorbeeld over de finale van de 400 meter bij de mannen, ‘maar de knal van het pistool is nog niet verstorven, of het gansche Stadion barst weer in daverend geschreeuw los.’ Dit pistool weigerde overigens minimaal één keer dienst: nota bene bij de finale van de 4×100 meter mannen!

Er is één foto uit 1928 bewaard gebleven, waarop we het startpistool in functie zien. Het is tijdens de finale van de 5.000 meter voor mannen, die werd gewonnen door de Fin Ville Ritola.

Op 24 april wordt dit historische object door Leon Damink van de Politie Zaanstreek aangeboden aan het Olympisch Stadion. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de wens van mevrouw Paulen om het pistool terug te laten keren naar de plek waar het in 1928 werd gebruikt.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.