NieuwOlympische Spelen

Op 1 januari begint de 33e Olympiade en daarom biedt Sportgeschiedenis een gratis magazine aan

Op 1 januari begint de 33e Olympiade, waarin de 30e Olympische Zomerspelen worden gehouden. Om dit te vieren hebben wij een magazine over sportgeschiedenis gemaakt, samen met Stichting De Sportwereld. Je kan het hier gratis lezen en downloaden.

De definitie van een Olympiade is door het IOC officieel vastgelegd als ‘een periode van vier opeenvolgende kalenderjaren, beginnend op 1 januari van het eerste jaar en eindigend op eenendertig december van het vierde jaar.’ Deze telling is begonnen op 1 januari 1896, in het jaar van de eerste moderne Olympische Spelen, die in Athene werden gehouden.

Een Olympiade is dus een tijdperk, waar de Olympische Spelen onderdeel van uitmaken. Een Olympiade gaat altijd door, net zoals er elke week opnieuw een woensdag is. De Olympische Spelen kunnen dan weer wél worden afgelast, net zoals een wekelijkse markt op woensdag.

Er zijn inmiddels drie Olympische Spelen afgelast vanwege oorlog: die van 1916 in Berlijn, van 1940 in Helsinki en 1944 in Londen. De 32e Olympiade, die we bijna afsluiten, is trouwens uniek, omdat de bijhorende Zomerspelen voor de eerste keer werden uitgesteld vanwege corona.

Hoe dan ook: op 1 januari 2024 begint de 33e Olympiade, waarin de 30e Olympische Zomerspelen worden gehouden. Om dit nieuwe tijdperk zo goed mogelijk te beginnen, hebben Sportgeschiedenis en De Sportwereld een online-magazine gemaakt. Het is ons gezamenlijke geschenk, dat je hier kunt lezen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.