NieuwOlympische Spelen

Op 11 januari is in het Olympisch Stadion de aftrap van de 33e Olympiade

Op 11 januari is in het Olympisch Stadion de bijeenkomst Parijs 1924 – Parijs 2024. Het is meteen de aftrap van de 33e Olympiade, die op 1 januari is begonnen. De toegang is gratis.

Vuurwerk in het Olympisch Stadion in 1937, via het Stadsarchief Amsterdam

In de eerste weken van januari worden overal Nieuwjaarsbijeenkomsten gehouden, omdat we zijn begonnen aan het jaar 2024.

Op 1 januari begon ook nog eens de 33e Olympiade, het tijdperk van de Olympische Spelen in Parijs. Daarom is er op 11 januari in het Olympisch Stadion een speciale Nieuwe Olympiade Bijeenkomst, waarmee we die officieel inluiden. Dat gebeurt ook nog eens precies honderd jaar (of 25 Olympiades) nadat Parijs de Zomerspelen voor de laatste keer organiseerde.

De Sociëteit Olympisch Stadion en Stichting De Sportwereld organiseren deze bijeenkomst, waarbij gespreksleider Jurryt van de Vooren enkele bijzondere gasten ontvangt. De toegang is gratis.

Gedeelde geschiedenissen

Atlete Letitia Vriesde heeft namens Suriname vijf keer meegedaan aan de Olympische Spelen. Ze was zelfs twee keer de vlaggendrager van haar land. Samen met haar voeren we een gesprek over de onbekende gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland.

Architectuurhistoricus Maurits Nibbering was eind vorige eeuw betrokken bij de redding van het Olympisch Stadion. Hij vertelt over de geschiedenis van dit stadion, dat is ontworpen door Jan Wils. Deze architect speelde zelf ook nog een rol bij de Olympische Spelen van 1924 in Parijs, waarbij hij duidelijk werd geïnspireerd. Samen met hem voeren we een gesprek over de onbekende gedeelde geschiedenis van Amsterdam en Parijs.

Na afloop is er een Nieuwe Olympiade Borrel, waar we proosten op de 33e Olympiade. Vooraf is er ook een buffet voor belangstellenden, waarvoor we wél een bijdrage vragen van 15 euro.

Graag aanmelden via het sturen van een mail aan Office@olympischstadion.nl. Geef dan ook aan of je gebruik maakt van het buffet

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.