NieuwOlympische Spelen

Op de Olympische Winterspelen vielen tot nu toe vijf doden

De Olympische Winterspelen bestaan deze maand precies honderd jaar. In die tijd zijn er vijf dodelijke ongelukken geweest, die met dit evenement te maken hadden. 

Postzegel met Nodar Koemaritasjvili. Afbeelding uit het Publieke Domein via Wikicommons

Op de Winterspelen van 1964 in Innsbruck kwamen de Engelse rodelaar Kazimierz Skrzykecki en de Australische skiër Ross Milne om, nog vóór de officiële opening. De olympische vlag hing in beide gevallen halfstok. Tijdens de openingsceremonie werd een minuut stilte gehouden, maar daarna ging alles door.

Als vanzelfsprekend barstte er veel kritiek los: ‘Wij zullen in de komende dagen prachtige redevoeringen horen, redes en toespraken over de onbaatzuchtigheid van de moderne sportman. De een zullen deze woorden zoet in de oren klinken, de ander bitter.’

In 1988 kwam de Oostenrijkse teamarts Jörg Oberhammer om het leven door een ongeluk. In 1992 verongelukte speedskiër Nicholas Bochatay uit Zwitserland. Ook in deze gevallen gingen de wedstrijden door.

Het laatste dodelijke ongeluk tot nu toe, was vlak voor aanvang van de Olympische Winterspelen in Vancouver 2010. Daar verongelukte de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.