NieuwOlympische Spelen

Op de Olympische Winterspelen vielen tot nu toe vijf doden

Precies tien jaar geleden verongelukte de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili, vlak voor aanvang van de Olympische Winterspelen in Vancouver 2010. Hij was daarmee het vijfde dodelijke slachtoffer op dit sportevenement. 

Postzegel met Nodar Koemaritasjvili

Op de Winterspelen van 1964 in Innsbruck kwamen de Engelse rodelaar Kazimierz Skrzykecki en de Australische skiër Ross Milne om, net als in 2010 nog vóór de officiële opening. De olympische vlag hing in beide gevallen halfstok. Tijdens de openingsceremonie werd een minuut stilte gehouden, maar daarna ging alles door.

Als vanzelfsprekend barstte er veel kritiek los: ‘Wij zullen in de komende dagen prachtige redevoeringen horen, redes en toespraken over de onbaatzuchtigheid van de moderne sportman. De een zullen deze woorden zoet in de oren klinken, de ander bitter.’

In 1988 kwam de Oostenrijkse teamarts Jörg Oberhammer om het leven door een ongeluk. In 1992 verongelukte speedskiër Nicholas Bochatay uit Zwitserland. Ook in deze gevallen gingen de wedstrijden door.

Olympische Zomerspelen

Voor de statistieken: bij de Olympische Zomerspelen zijn tot nu drie doden gevallen. De Portugese marathonloper Francisco Lázaro stierf in 1912 door ernstige uitdroging. Bij de Spelen van 1936 in Berlijn was er een ongeluk bij het zweefvliegen, toen een demonstratiesport. De Oostenrijker Ignaz Stiefsohn overbelastte zijn vliegtuig, waarna een vleugel afbrak.

In 1960 viel de Deense wielrenner Knud Jensen tijdens de 100 km ploegentijdrit in Rome bewusteloos van zijn fiets en kwam niet meer bij. De officiële lijkschouwing sprak van een hersenaandoening ten gevolge van een zonnesteek, maar al snel deden hardnekkige geruchten de ronde dat de renner doping zou hebben gebruikt.

Zo zijn er tot nu toe acht doden gevallen op alle Olympische Spelen. Geen één keer heeft dat geleid tot het staken van de wedstrijden.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.