NieuwOlympische Spelen

Op de Winterspelen van 1964 werd Ard Schenk verliefd op een Amerikaanse schaatster

De Olympische Winterspelen bestaan deze maand precies honderd jaar. Het sportieve debuut van Ard Schenk op de editie van 1964 viel tegen, maar toch heeft hij bijzondere herinneringen. 

Ard Schenk in 1964. Foto F.N. Broers via het Nationaal Archief

De Olympische Winterspelen van 1964 verliepen sportief niet zo goed voor Ard Schenk. Tijdens het tv-programma De Avond van Ard & Keessie in 2005 biechtte hij op dat hij te veel was afgeleid door Judy Morstein – een Amerikaanse deelneemster.

Morstein werd geboren op 28 juli 1943 en was daarmee een jaar ouder. Op de Winterspelen van 1964 deed ze mee aan de 1.500 meter en eindigde als vijftiende – ook niet overtuigend. Twee jaar eerder was ze Miss Rodeo Montana.

Republikein

De twee olympiërs leerden elkaar in 1964 kennen op de schaatsbaan van de Winterspelen, maar hebben elkaar daarna nooit meer gezien. Schenk werd schaatslegende met nog twee olympische deelnames in 1968 en 1972. Morstein keerde nooit meer terug naar dit sportevenement. Zij stapte in 1996 in de politiek als lid van de Republikeinse Partij en werd zo in 2001 gouverneur van de Amerikaanse staat Montana – de eerste vrouw ooit.

Stel dat Schenk in 1964 inderdaad een vaste relatie met haar had gekregen: dan had Martz campagne gevoerd onder de naam Judy Schenk. En dan was Ard Schenk First Man van Montana geworden. Maar goed, het liep dus anders.

De start van haar  ambtstermijn was goed, maar ze raakte steeds dieper in de problemen – zo diep dat ze zichzelf niet meer kandidaat stelde voor een tweede termijn. In 2014 werd bekend dat ze leed aan alvleesklierkanker. Ze overleed in 2017.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.