NieuwOlympische Spelen

Oproep: wie weet meer over de Japanse olympische ploeg van 1928 in Zaandam?

Na  de vondst van bijzonder fotomateriaal van het verblijf van Japanse olympiërs in 1928 in Zaandam is een zoektocht begonnen naar meer informatie. Sportgeschiedenis werkt hierbij samen met het Gemeentearchief Zaanstad en het Zaans Museum. Reacties en tips hier.

De Japanse atleten in Amsterdam, foto NOC*NSF via Europeana

De sporen van de Olympische Spelen van 1928 liggen niet alleen in Amsterdam zelf. Bij gebrek aan Olympisch Dorp werden er ook atleten buiten deze stad ondergebracht. De Japanners bijvoorbeeld zaten in Zaandam in twee verschillende hotels. Deze aanwezigheid was destijds een grote gebeurtenis, die veel indruk maakte op de plaatselijke bevolking. Bijna honderd jaar later is het eigenlijk vooral vergeten.

Door de vondst van enkele unieke foto’s bij het Gemeentearchief Zaanstad is hier nu weer aandacht voor. Zo bracht het Japanse IOC-lid Jigoro Kano een bezoek aan zijn landgenoten, de legendarische grondlegger van het judo en een zeer belangrijk historisch figuur. Ook Kinue Hitomi verbleef in Zaandam, de eerste Japanse vrouw met een olympische medaille. Die won ze in Amsterdam op de 800 meter atletiek op 2 augustus 1928, dezelfde dag waarop ze haar foto voorzag van haar eigen handtekening – óók bewaard in het Zaanse archief.

En dan maakte ook nog Mikio Oda onderdeel uit van deze ploeg, die in 1928 als eerste Japanner in de geschiedenis een gouden olympische medaille won. Aan het eind van de vorige eeuw werd hij uitgeroepen tot de beste atleet van Japan van de 20e eeuw. Al die historische figuren verbleven dus enkele weken in Zaandam.

Daarom zijn Sportgeschiedenis, het Zaans Museum en het Gemeentearchief Zaanstad een zoektocht begonnen naar nog meer informatie over deze Japanse aanwezigheid. Zijn er nog mensen die verhalen kennen van familieleden die hiervan ooggetuige waren? Heeft iemand nog andere foto’s bewaard van 1928 of zelfs een handtekening van één van deze sporters? Elke informatie is welkom.

Tips en reacties kunnen naar het Zaans Museum – hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.