NieuwOlympische Spelen

Paniek in München op 11 september 1972: terreuraanslag met vliegtuig bij Olympisch Stadion?

Tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen in 1972 in München ontstond achter de schermen grote paniek: een onbekend vliegtuig was onderweg naar het Olympisch Stadion. Vanwege angst voor een aanslag werd het toestel bijna uit de lucht geschoten.

Na het gijzelingsdrama van 5 september 1972, waarbij in totaal zeventien mensen omkwamen, was het organiserende comité enorm op zijn hoede. Iedere dreiging van mogelijke terreur werd uiterst serieus genomen. Door alle verwikkelingen was de sluitingsceremonie van de Spelen een dag uitgesteld, naar 11 september. Er zaten op die dag bijna 70.000 toeschouwers op de tribunes in het Olympisch Stadion in München.

Op de bewuste dag kwam de toenmalige minister van Defensie van West-Duitsland, Georg Leber, het gerucht ter ore dat er een vliegtuig zou zijn gestolen door terroristen. Dat toestel zou op weg zijn naar München om daar boven het Olympisch Stadion bommen af te werpen. In het in 1979 verschenen boek Vom Frieden doet Leber verslag van gebeurtenissen rond die chaotische septemberdag in 1972.

Om acht uur ’s avonds kwam een assistent van Leber het kantoor van de minister binnengestormd met de mededeling dat de politie een bericht had ontvangen dat in Stuttgart door terroristen een vliegtuig was gekaapt. Er bestond een vermoeden dat het gestolen vliegtuig richting München vloog om boven het Olympische Stadion bommen af te werpen. Vanuit München kwam het verzoek om de luchtmacht te alarmeren, en om jachtvliegtuigen in gereedheid te brengen.

Jachtvliegtuigen

Leber liet het gerucht natrekken, en het bleek dat er inderdaad een ongeïdentificeerd vliegtuig in de lucht hing. Het vliegtuig vloog op 2.000 meter hoogte, in de buurt van Ulm en zette koers richting München. Deze op zich vage melding stemde in ieder geval overeen met de melding over de vliegtuigkaping die Leber ontving vanuit München.

Vanuit een luchtmachtbasis in de buurt van München vertrokken ondertussen op bevel van Leber twee jachtvliegtuigen richting Olympisch Stadion. Ze moesten alert blijven en in de buurt van het stadion rondjes blijven cirkelen. Ook werd het gehele luchtruim rond het stadion afgeschermd: er mocht geen vliegtuig in.

Ondertussen kwam het ongeïdentificeerd vliegtuig steeds dichter in de buurt van het stadion. Ook de stadionspeaker, Joachim Fuchsberger, was inmiddels op de hoogte gesteld van de crisissituatie. Hij besloot de mensen in het stadion hierover niet te informeren. Wat zou ten slotte er wel allemaal niet kunnen gebeuren wanneer 70.000 mensen in blinde paniek het stadion zouden ontvluchten?

Schieten?

Het vliegtuig was inmiddels zo dicht genaderd dat Leber nu binnen twee à drie minuten een belangrijke beslissing moest gaan nemen. Over het ongeïdentificeerd vliegtuig was niets bekend, behalve dat het richting stadion vloog. Moesten de jagers het toestel neerschieten?

Op dit cruciale moment kwam er een nieuw bericht binnen bij de minister. Het ongeïdentificeerd vliegtuig bleek een Fins passagierstoestel te zijn. De radar van het toestel was een tijdlang buiten werking geweest. Hierdoor was de bemanning de weg kwijtgeraakt. Alles was nu weer onder controle, aldus de gezagvoerder van het Finse toestel. Hij verzocht om permissie om te landen op het vliegveld München-Reim.

Dankzij de koelbloedigheid van Leber was nóg een olympisch drama in München voorkomen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Micha Peters
Bedenker en beheerder van Sportgeschiedenis.nl. Journalist en (sport)historicus.