NieuwOlympische Spelen

Pas na 128 jaar mogen er net zoveel vrouwen als mannen meedoen aan de Olympische Spelen

Op maart is het Internationale Vrouwendag. De emancipatie vindt ook plaats bij de Olympische Spelen, al gaat het langzaam. Het aantal mannelijke deelnemers is daardoor binnen dertig jaar wel met bijna een kwart gedaald.  

Openingsceremonie Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles. Uit de collectie van Sportimonium via Europeana
Aan de Olympische Spelen van 1896 in Athene mocht nog geen enkele vrouw meedoen. Bij de Olympische Spelen van volgend jaar zijn er net zoveel mannen als vrouwen. In die tussenliggende jaren is er dus wel het een en ander veranderd.

Dat ging in enkele stappen. Om te beginnen werden er steeds meer sporten toegankelijk gemaakt voor vrouwen. Eerst waren de individuele sporten aan de beurt. De teamsporten nder contact volgden in de jaren 60, zoals volleybal. Pas sinds de jaren 80 mogen vrouwen meedoen aan de teamsporten contact, zoals hockey of voetbal. In de jaren 80 werd de snelheidssport wielrennen toegevoegd. De krachtsporten waren de allerlaatste die voor vrouwen werden geopend – het boksen in 2012.

Zo zien we de ontwikkeling van een complete uitsluiting in 1896 tot de gelijkwaardige toegang in 2024. Dat heeft dus 128 jaar geduurd.

Vooral na 1980 steeg het aantal vrouwen steeds sneller, vooral door de teamsporten. Dat is duidelijk te zien in onderstaande grafiek.

Een opvallende conclusie is dat deze gelijkwaardigheid niet alleen het gevolg is van een groeiend aantal vrouwelijke deelnemers. Tegelijkertijd is het aantal mannen op de Olympische Spelen sinds 1996 gedaald van 6820 naar 5250 bijna 25%! Als dat niet zou zijn gebeurd, hadden de Olympische Spelen van 2024 uit bijna 14.000 deelnemers bestaan: 6820 mannen + 6820 vrouwen. En dat botst weer met de ambitie van het IOC om maximaal 10.500 sporters in actie te laten komen volgend jaar in Parijs.  

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.