NieuwOlympische Spelen

Pim Mulier was in 1910 de eerste sporter met een koninklijke onderscheiding

Vlak voor Koningsdag regent het weer lintjes. De eerste sporter ooit met een koninklijke onderscheiding was Pim Mulier in 1910. Er is in die tijd veel veranderd, vooral door koning Willem-Alexander. Gratis verhaal, maar donatie is welkom – onderaan deze pagina.

Grofweg zijn er tegenwoordig twee manieren voor iemand in de sportwereld om een koninklijke onderscheiding te krijgen: tijdens de lintjesregen of door een buitengewone sportieve prestatie. Dat is niet altijd zo geweest.

Sportpionier Pim Mulier was in 1910 de eerste in de Nederlandse sport die werd gedecoreerd, in de jaren dat alleen sportbestuurders zo’n eerbetoon konden krijgen. Pas in 1949 was Fanny Blankers-Koen de eerste actieve sporter met een koninklijke onderscheiding. ‘In háár werd de sport geëerd,’ aldus Het Vrije Volk.

Exacte aantallen hebben we niet van sporters met een onderscheiding, maar na heel wat geploeter in archieven en wanhopige vragen op Twitter kom ik tot zo’n 300 tot 400 sporters lintjes in de sport, officials en coaches meegeteld. Tegenwoordig zit er vrij weinig tijd tussen een opmerkelijke gouden medaille en een onderscheiding, maar dat is eigenlijk pas sinds koning Willem-Alexander in 1998 lid werd van het Internationaal Olympisch Comité, toen nog als kroonprins.

Een goed voorbeeld voor het geduld dat een sporter vroeger nodig had, was Joop Zoetemelk. In 1968 werd hij olympisch kampioen, maar ontving pas in 1983 een koninklijke onderscheiding. Willem van Hanegem en Marco van Basten wachten trouwens nog steeds.

De waterscheiding in deze sportieve lintjesregen ligt dus rond 1998, het jaar waarin Willem-Alexander plaatsnam in het IOC. Sindsdien hebben ongeveer net zoveel mensen uit de sportwereld een koninklijke onderscheiding als in de voorgaande 88 jaar! Dat tegenwoordig álle spelers van een winnend team worden gedecoreerd, en niet meer alleen de aanvoerder, heeft daar zeker toe bijgedragen. Dat is dan ook de reden dat Van Basten en Van Hanegem niet zijn gedecoreerd: ze waren geen aanvoerder van Oranje.

Koning heeft iets met sport

Het laat echter ook zien dat de maatschappelijke waardering voor sport in onze tijd wordt vertaald in koninklijke onderscheidingen. Niet heel verrassend, want Willem-Alexander heeft wel iets met sport. Het is daarom bijzonder aannemelijk dat de lintjespers tot enkele weken geleden volop stond te pompen in aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 om alle nieuwe kampioenen bij terugkomst te verrassen. Vanwege corona zijn alle grote sportevenementen helaas uitgesteld en hoeven we daarom ook weinig rekening te houden met gedecoreerde kampioenen.

Volgend jaar misschien weer. Door de corona is er voor een sporter van nu helaas maar één manier om een koninklijke onderscheiding te krijgen: tijdens de lintjesregen. De kampioenen moeten vooralsnog even wachten wegens gebrek aan kampioenschappen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.