Olympische SpelenZomerspelen

Prins Bernhard wilde meedoen aan de Olympische Spelen van 1948

Prins Bernhard was het liefste zélf olympiër geworden. Het is hem nooit gelukt

Aan de Olympische Spelen hebben enkele tientallen deelnemers met koninklijk bloed meegedaan, maar nooit één uit Nederland. Prins Bernhard heeft het in 1948 wel geprobeerd, maar tevergeefs.

Vanaf zijn publieke introductie in Nederland na de verloving met Juliana – waarvan het feest overigens op 17 september 1936 in het Olympisch Stadion werd gevierd – was hij een belangrijke factor in de Nederlandse sport. Dat was zowel als deelnemer, als chef d’équipe én als bestuurder.

In 1937 bezocht de prins voor de eerste keer de Olympische Dag in het Olympisch Stadion, het jaarlijkse multisportevenement waar het NOC geld ophaalde voor de uitzending van de olympische ploeg. Hij zou er een vaste gast worden, en soms zelfs deelnemer. In datzelfde jaar aanvaarde hij eveneens het beschermheerschap van het NOC, ‘welke mededeeling met applaus werd ontvangen’. Zo kort na de dood van prins Hendrik had de Nederlandse sport opnieuw koninklijke steun – wederom met een Duits accent.

Londen 1948

De sportieve ambities van Bernhard gingen na de oorlog zo ver dat hij als sporter wilde meedoen aan de Spelen van 1948 in Londen. Volgens een bericht van 19 juli 1947 zou hij dat tijdens een bezoek aan Bristol hebben verklaard, maar daarvan is het nooit gekomen.

In juni 1948 deed de prins nog wel mee aan het springconcours tijdens de Olympische Dag, maar buiten mededinging. Het ging ook niet zo best, want zijn paard The Priest weigerde te springen. Misschien was het beleefdheid dat de Nederlandse kranten daarna toch schreven dat Bernhard een goede prestatie had geleverd.

Zo zat de prins als bezoeker in Londen, aanvankelijk zonder zijn echtgenote. Hij bezocht het Nederlands elftal en was na de gouden medaille van Nel van Vliet één van de eersten, die de zwemster feliciteerde. Tussendoor vloog hij even naar huis om de verjaardag van Irene mee te maken. ‘De volgende dag zal Prins Bernhard zich wederom per vliegtuig naar de Britse hoofdstad begeven.’

Een paar dagen later voegde Juliana zich onverwacht toch bij hem om onder meer de paardenwedstrijden bij te wonen. Fanny Blankers-Koen kreeg tussendoor de uitnodiging om de inhuldiging van Juliana als koningin bij te wonen. Ook Charles Pahud de Mortagnes kreeg deze invitatie, als voorzitter van het NOC, net als voetballer Arie de Vroet.

Kort voor haar troonsbestijging in september 1948, bezoeken een sigaret rokende …
Juliana – met sigaret – en Bernhard – met pijp – bezoeken de Olympische Spelen in Londen
Chef d’équipe

Vier jaar later speelde Bernhard een formele rol op de Olympische Spelen als chef d’équipe van de Nederlandse ruiterploeg van Max en Ernest van Loon en Wiel Hendrickx. Tegenover het ANP toonde hij zich hoopvol over zijn ploeg: “Ik geloof dat wij bepaald niet pessimistisch behoeven te zijn ten aanzien van de prestaties van de Nederlandse equipe. Belangrijk is vooral het kweken van zelfvertrouwen en nog meer van het bevorderen van de eigenschap om na tegenslagen de moed niet te verliezen.”

Bernhard nam het serieus, want hij opende Park Soestdijk voor de trainingen en stelde zijn paard Veronique ter beschikking. En als hij dan toch een officieel werkbezoek bracht, kon hij meteen even kijken naar een talentvol paard. Zoals op 27 mei 1952, toen de prins een kristal-sodafabriek en een fruitbedrijf in Limburg bekeek en meteen daarna een demonstratie bijwoonde van het springpaard Byou. Hierna reisde hij weer door naar een vergadering van de Mijnraad.

Samen met de prinsesjes Beatrix en Irene bezocht Bernhard de Spelen van Helsinki om te zien dat de Nederlandse paardrijders allemaal werden gediskwalificeerd. “Uit alles is gebleken,” bromde de prins bij thuiskomst, “dat in Nederland op de scholen van begin af aan veel te weinig aan sport wordt gedaan.”

Paardensport. Prins Bernhard spreekt met ruiter Wiel Hendrickx op het paard "Pat…
Prins Bernhard in gesprek met ruiter Wiel Hendrickx

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.