Prins Harry verdient de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk voor de Invictus Games
De internationale gehandicaptensport bestaat in 2023 precies 75 jaar. Het maatschappelijke belang hiervan is zo groot dat dit de Nobelprijs voor de Vrede verdient. Als bedenker van de Invictus Games is prins Harry een zichtbaar boegbeeld.
Prins Harry in 2017 op de Invictus Games. Foto Ministerie van Defensie /Eva Klijn via Wikicommons
Dankzij de Invictus Games deze week in Den Haag hebben heel veel mensen gezien hoe belangrijk sport is voor mensen met oorlogsverwondingen. Wereldwijd kijken er miljoenen mensen naar deze wedstrijden, die in 2014 voor de eerste keer werden georganiseerd na een idee van de Britse prins Harry. Het gaat dan niet om wie de meeste medailles wint, maar om het respect dat de maatschappij toont voor mensen met lichamelijke of psychische gewonden, in dit geval door oorlogshandelingen.
Rolstoelsporters
De internationale gehandicaptensport is een tastbare nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog, begonnen met het idee om patiënten te begeleiden bij hun terugkeer in de maatschappij. Op 29 juli 1948 waren de eerste Stoke Mandeville Games, op het terrein van het Stoke Mandeville Hospital in Aylesbury, nabij Londen. Het enige onderdeel was boogschieten voor rolstoelsporters, veertien mannen en twee vrouwen, allemaal slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
De Stoke Mandeville Games was een jaarlijks evenement met in de beginjaren alleen Britse sporters. De doorbraak was in 1952 toen voor de eerste keer ook Nederlanders meededen, waarmee het een internationaal evenement was geworden. Een boogschuttersteam van vier ex-militairen en hun begeleiders reisde vanuit het Military Rehabilitation Centre Aardenburgh in Doorn naar Engeland.
Deze Games waren dus het begin van de internationale gehandicaptensport, waardoor mensen met een handicap of een ziekte weer een rol kunnen spelen in de maatschappij. Hieruit zijn de Paralympische Spelen en de Invictus Games ontstaan, respectievelijk in 1960 en 2014, die mensen met een ziekte of handicap steun en zelfvertrouwen hebben gegeven bij hun vaak moeizame terugkeer in het dagelijks leven. Miljoenen mensen zijn zo geholpen, óók hun familie en vrienden.
In 2023 is het precies 75 jaar na dat eerste internationale gehandicaptensportevenement. Dat is een mooi symbolisch moment voor de maatschappij om haar dankbaarheid uit te spreken voor dit werk. En dat kan heel goed met de Nobelprijs voor de Vrede voor prins Harry, als internationaal boegbeeld van de Invictus Games. Het is dus niet voor hem persoonlijk bedoeld, maar voor de gehele internationale gehandicaptensport, als maatschappelijk eerbetoon voor 75 jaar gehandicaptensport.