NieuwOlympische SpelenZomerspelen

Prinses Amalia doet mee aan springconcours, net als prins Bernhard en prinses Beatrix vroeger

Prinses Amalia heeft meegedaan aan een springconcours in manege Reigershof in Oud Gastel. Bijna 75 jaar eerder had prins Bernhard nog de ambitie om op dit onderdeel mee te doen aan de Olympische Spelen. En ook prinses Beatrix en prins Irene deden mee aan wedstrijden.

Aan de Olympische Spelen hebben 38 deelnemers met koninklijk bloed meegedaan, maar nog nooit één uit Nederland. Prins Bernhard heeft het in 1948 wel geprobeerd, maar tevergeefs. Zoals prinses Amalia nu aan paardensport doet, deed hij dat namelijk vroeger ook al.

Vanaf de publieke introductie van Bernhard in Nederland was hij een belangrijke factor in de Nederlandse sport. Dat was zowel als deelnemer, als chef d’équipe én als bestuurder. In 1937 bezocht hij voor de eerste keer de Olympische Dag in het Olympisch Stadion, het jaarlijkse multisportevenement om geld op te halen voor de Nederlandse olympische ploeg.

Londen 1948

De sportieve ambities van Bernhard gingen na de oorlog zo ver dat hij mee wilde meedoen aan de Olympische Spelen van 1948 in Londen. Volgens een bericht van 19 juli 1947 zou hij dat tijdens een bezoek aan Bristol hebben verklaard, maar daarvan is het nooit gekomen.

In juni 1948 deed de prins nog wel mee aan het springconcours tijdens de Olympische Dag, maar buiten mededinging. Het ging ook niet zo best, want zijn paard The Priest weigerde te springen. Misschien was het beleefdheid dat de Nederlandse kranten daarna toch schreven dat Bernhard een goede prestatie had geleverd.

Prins Bernhard is wel in Londen geweest, maar als bezoeker, aanvankelijk zonder echtgenote. Hij bezocht het Nederlands voetbalelftal en was na de gouden medaille van Nel van Vliet één van de eersten, die de zwemster feliciteerde. Tussendoor vloog hij even naar huis om de verjaardag van Irene mee te maken. ‘De volgende dag zal Prins Bernhard zich wederom per vliegtuig naar de Britse hoofdstad begeven.’

Een paar dagen later voegde Juliana zich onverwacht toch bij hem om onder meer de paardenwedstrijden bij te wonen. Fanny Blankers-Koen kreeg tussendoor de uitnodiging om de inhuldiging van Juliana als koningin bij te wonen. Ook Charles Pahud de Mortagnes kreeg deze invitatie, als voorzitter van het NOC, net als voetballer Arie de Vroet.

Prinses Beatrix op een nationaal concours hippique in Den Haag in 1958

Chef d’équipe

Vier jaar later speelde Bernhard een formele rol op de Olympische Spelen van Helsinki als chef d’équipe van de Nederlandse ruiterploeg van Max en Ernest van Loon en Wiel Hendrickx. Tegenover het ANP toonde hij zich hoopvol over zijn ploeg: “Ik geloof dat wij bepaald niet pessimistisch behoeven te zijn ten aanzien van de prestaties van de Nederlandse equipe. Belangrijk is vooral het kweken van zelfvertrouwen en nog meer van het bevorderen van de eigenschap om na tegenslagen de moed niet te verliezen.”

Bernhard nam het serieus, want hij opende Park Soestdijk voor de trainingen en stelde zijn paard Veronique ter beschikking. En als hij dan toch een officieel werkbezoek bracht, kon hij meteen even kijken naar een talentvol paard. Zoals op 27 mei 1952, toen de prins een kristal-sodafabriek en een fruitbedrijf in Limburg bekeek en meteen daarna een demonstratie bijwoonde van het springpaard Byou. Hierna reisde hij weer door naar een vergadering van de Mijnraad.

Samen met de prinsessen Beatrix en Irene bezocht Bernhard deze Olympische Spelen om te zien dat de Nederlandse paardrijders allemaal werden gediskwalificeerd. “Uit alles is gebleken,” bromde de prins bij thuiskomst, “dat in Nederland op de scholen van begin af aan veel te weinig aan sport wordt gedaan.”

Prinses Irene op een internationaal concours hippique in 1960

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.