NieuwOlympische Spelen

Prinses Juliana en prins Bernhard werden aan elkaar gekoppeld op de Olympische Winterspelen van 1936

De Olympische Winterspelen bestaan deze maand honderd jaar. Prinses Juliana en prins Bernhard leerden elkaar kennen op de editie van 1936 in Garmisch-Partenkirchen. 

Huwelijksfoto van 7 januari 1937. Foto via het Nationaal Archief

Prinses Juliana bezocht in 1936 de Olympische Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen, merkte historicus Cees Fasseur op in zijn studie naar haar huwelijk met prins Bernhard. Het stond gewoon in de kranten van die tijd, maar Fasseur zei er nog wel bij dat Juliana toen officieel in Oostenrijk verbleef om eventuele politieke gevoeligheden met nazi-Duitsland te voorkomen. De prinses moest vooral niet in de buurt komen van nazi-kopstukken, want dan krijg je van die vervelende foto’s met plaatselijke dictators, zo weten we in ieder geval sinds het bezoek van Poetin aan Willem-Alexander tijdens de Winterspelen van 2014.

Ruitersport

Mede door bemoeienis van haar moeder Wilhelmina was er in 1936 een ontmoeting gearrangeerd met Bernhard zur Lippe-Biesterfeld, als een bijdrage in de soms pijnlijke zoektocht naar een levenspartner. Zo zei ook Bernhard zelf in september 1936 na de verloving: “Wij hebben elkander voor het eerst te Garmisch Partenkirchen ontmoet.”

Volgens de Nederlandse media voegde hij hieraan toe ’te wenschen, dat hij zich kon herinneren, door wien Prinses Juliana en hij aan elkander werden voorgesteld.’ Het was in ieder geval gebeurd in een groter gezelschap. ‘Zij dansten toen samen.’

Dat de prinses deze eerste ontmoeting op een sportief evenement had, was in het geval van Bernhard geen vreemde keuze. “Z.K.H. stamt uit een vorstelijk huis,” schreef De Leidsche Courant in 1937, “waarvan vele leden uitblonken op het gebied van de ruitersport.”

Volgens Fasseur was de moeder van Bernhard, prinses Armgard, zelfs een heuse sportdame. Ze was dol op paardensport en liet haar paarden tijdens toernooien berijden door Alexis Pantchoulidzew – ook wel Tschuli genoemd. Armgard en Tschuli waren onafscheidelijk en speelden zo een grote rol in het leven van Bernhard.

Tijdens hun huwelijksreis zochten Juliana en Bernhard opnieuw de sneeuw op, net zoals bij hun eerste ontmoeting op de Winterspelen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.