Rie Beisenherz was de eerste Nederlandse vrouw op de Olympische Spelen
Nederland stuurde in 1920 voor de eerste keer een vrouwelijke sporter naar de Olympische Spelen. De Amsterdamse zwemster Rie Beisenherz vertrok naar Antwerpen zonder enige begeleiding van de bond.
De allereerste Nederlandse vrouw op de Spelen was een zwemster: Rie Beisenherz uit Amsterdam. In 1920 ging ze naar naar Antwerpen, zo zei ze in 1960 in het radioprogramma In het dal van Olympia: “Ja, ik was de eerste die uitgezonden werd en dat had uiteraard heel wat voeten in de aarde eer het zo ver was. Het ging heel anders, in vergelijking met zoals dat nu is. Nu zijn al jaren van te voren voorbereidingen voor de Olympische Spelen terwijl je je toen voor 1 juli op moest geven of je dacht dat je in aanmerking zou komen om naar de Olympische Spelen te worden uitgezonden.”
Het was vlak na de Eerste Wereldoorlog en Europa lag daarom nog helemaal in puin. Het spreekt voor zich dat de organisatie niet zo professioneel was als in onze tijd. “Ik kreeg toen derdeklas trein vergoed en vier dagen verblijf. En ik ging verder, ja, heel alleen. In zoverre, mijn vader is met mij meegegaan, maar van de Zwembond of wat was praktisch verder geen verzorging sprake.”
“Ik mocht van mijn ouders aan sport doen en aan wedstrijden deelnemen. Ja, ook omdat mijn vader vroeger een heel bekend wielrenner was geweest en hij daardoor nogal voor de sport voelde. Maar toch werd er de conditie thuis bijgemaakt: alleen in mijn vrije tijd wanneer er vakantie was. Achteraf ben ik er toch wel erg dankbaar voor, want zwemmen moet toch de bijzaak blijven. Je kan wel veel plezier altijd van de zwemsport beleven, zoals ik nog altijd heb, maar het moet toch niet een hoofdzaak worden dat alles, alles en alleen, om de sport draait.”
Op 12 april 1992 is Beisenherz overleden.