NieuwOlympische Spelen

Spannende statistieken! Twintig jaar geleden begonnen de Olympische Spelen in Sydney

Precies twintig jaar geleden won Nederland twaalf gouden medailles op de Olympische Spelen, het evenement dat op 15 september 2000 begon. Op verzoek van de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers heb ik een filmpje gemaakt, waarin wordt aangetoond hoe opmerkelijk dat Nederlandse succes is geweest. 

Na een enquête onder ruim tweehonderd mensen uit de sportwereld werd Pieter van den Hoogenband deze zomer verkozen tot beste Nederlandse olympiër aller tijden. Dat was absoluut niet verrassend, want dat gebeurde in 2012 ook al. En zowel in 2012 als 2020 eindigde Fanny Blankers-Koen op de tweede plaats. Maakt allemaal niet uit, want het was een fijne afleiding in deze coronazomer zonder Olympische Spelen.

Wie er op de eerste plaats staat, is voor mij niet zo boeiend. Voor een professioneel sporthistoricus wordt het pas interessant als die twee verkiezingen naast elkaar worden gelegd. Na analyse blijkt namelijk dat er in beide gevallen vier olympiërs in de top tien stonden, die hun successen behaalden op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney. En dat is te verwachten, want de prestaties die daar werden geleverd, waren zeer uitzonderlijk. Daarvoor heb ik verschillende statistieken gemaakt, die dat allemaal aantonen.

Ze zijn te zien, met mijn uitleg, in bovenstaand filmpje dat ik maakte voor de NVOD. Nog nooit waren statistieken zo spannend!

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.